NACIONALNI PARK ŠRI LANKA

Otac i sin iz Italije pokušali prokrijumčariti endemske insekte: Kažnjeni sa 200.000 dolara

Ukradene životinje uključivale su 92 leptira

Luiđi i Matija Ferari. Sri Lanka Mirror

Dž. R.

prije 4 dana

Otac i sin iz Italije pokušali su da ukradu i prokrijumčare stotine endemskih insekata iz safari parka, uključujući 92 vrste leptira. Oni su kažnjeni sa 200.000 dolara, a uhapsili su ih rendžeri u Nacionalnom parku Yala u Šri Lanki.

Namamili ih

Luiđi Ferari (Luigi), 68 i njegov 28-godišnji sin Matija 8. maja ove godine su pronađeni sa teglama u kojima su bili insekti.

Muškarci su namamili insekte životinjskim atraktantima i planirali su koristiti vrećice s voskom kako bi ih hemijski sačuvali, pokazuju istraživanja.

Oni su početkom septembra osuđeni za ilegalno sakupljanje, posjedovanje i transport insekata i izrečene im je najveća novčana kazna ikada za zločin protiv divljih životinja u zemlji.

Jedan od čuvara parka K Sudževa Nišanta (Sujeewa Nishantha) rekao je za BBC da je na dan incidenta vozač safari džipa obavijestio svoj tim rendžera da je "sumnjivi automobil" parkiran uz cestu, te da su dvojica muškaraca iz njega ušli u šumu s mrežama protiv insekata.

Rendžeri su locirali automobil i pronašli stotine tegli sa insektima u njegovom gepeku.

- Svi insekti su bili mrtvi kada smo ih pronašli. Stavili su hemikaliju u boce - rekao je Nišanta i dodao da je bilo više od 300 životinja.

Smanjene optužbe

Muškarci su prvobitno dobili 810 optužbi, ali su kasnije smanjene na 304. Mogli bi se suočiti s dvije godine zatvora ako ne plate kaznu do 24. septembra.

Izvještaji italijanskih vijesti kažu da su muškarci u to vrijeme bili na odmoru u Šri Lanki i da su zadržani u zemlji od incidenta.

Nacionalni park Yala, koji se nalazi na jugoistoku zemlje, jedan je od najpopularnijih parkova divljih životinja na Šri Lanki, dom visoke koncentracije leoparda, slonova, bizona i drugih.

Ferarija, ortopedskog hirurga koji je specijalizovan za liječenje povreda stopala i skočnog zgloba, opisali su njegovi prijatelji kao entuzijastu insekata, kažu izvještaji. Također je član entomološkog udruženja u Modeni, gradu na sjeveru Italije.

Njegovi prijatelji i kolege u Italiji zamolili su za blagost u njegovo ime. Neki su sugerisali da leptiri pronađeni u njegovom posjedu nemaju komercijalnu vrijednost, objavio je italijanski dnevnik Corriere della Sera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.