FARMACEUTSKA KOMPANIJA

AstraZeneca povlači vakcinu protiv koronavirusa nekoliko mjeseci nakon priznanja o nuspojavama

Više od 50 navodnih žrtava i ožalošćenih rođaka tuži AstraZenecu u slučaju koji je pred Višim sudom

AstraZeneca: Zahtjev za povlačenje podnesen još 5. marta. AP

E. Ć.

prije 6 dana

AstraZeneca najavila je da povlači svoju vakcinu protiv koronavirusa nekoliko mjeseci nakon što je ova britansko-švedska farmaceutska kompanija priznala da može izazvati rijetke i opasne nuspojave.

Nakon što je kompanija dobrovoljno povukla svoju autorizaciju za stavljanje u promet, vakcina se više ne može koristiti u Evropskoj uniji.

Podsjetimo, zahtjev za povlačenje vakcine podnesen je 5. marta i danas je stupio na snagu. Slične prijave bit će podsnesene u narednim mjesecima u Velikoj Britaniji i drugim zemljama koje su odobrile vakcinu, poznatu kao Vakzevria.

Intenzivno ispitivanje

AstraZeneca je saopćila da je vakcina uklonjena sa tržišta iz komercijalnih razloga, kao i da se više ne proizvodi niti isporučuje, jer su je zamijenile ažurirane vakcine koje su efikasne protiv novih sojeva koronavirusa, navodi britanski "Telegraph".

Inače, Vakzevria je bila pod intenzivnim ispitivanjem posljednjih mjeseci zbog veoma rijetkog neželjenog efekta, koji izaziva krvne ugruške i nizak broj trombocita u krvi. AstraZeneca je u sudskim dokumentima podnesenim Višem sudu u Londonu u februaru priznala da vakcina ''može, u veoma rijetkim slučajevima, da izazove TTS“.

TTS je tromboza sa sindromom trombocitopenije, koja je povezana s najmanje 81 smrtnim slučajem u Velikoj Britaniji, kao i sa stotinama ozbiljnih nuspojava.

Više od 50 navodnih žrtava i ožalošćenih rođaka tuži AstraZenecu u slučaju koji je pred Višim sudom.

Slučajnost ili ne

Ova kompanija tvrdi da odluka o povlačenju vakcine nije povezana sa sudskim procesom ili priznanjem da može izazvati TTS, već da je vremenski okvir čista slučajnost.

- Razvili smo vakcine za nove sojeve koronavirusa i imamo višak. To je dovelo do pada potražnje za Vakzevrijom, koja se više ne proizvodi niti isporučuje. AstraZeneca je stoga donijela odluku da pokrene povlačenje dozvola za stavljanje u promet za Vakzevria u Evropi - naveli su iz ove britansko-švedske farmaceutske kompanije.

Na kraju su iz kompanije poručili kako su ponosni na svoj doprinos u okončanju globalne pandemije koronavirusa

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.