POSJETE

Papa stigao u Singapur, međuvjerski dijalog i klima teme o kojima će govoriti

Franjo će također predvoditi misu za koju Vatikan očekuje da će privući oko 55.000 ljudi

Papa stigao u Singapur. Fena

FENA

prije 6 dana

Papa Franjo stigao je danas iz Istočnog Timora u Singapur, gdje se očekuje da će se fokusirati na međuvjerski dijalog i ojačati prisutnost Katoličke crkve u regiji u kojoj je ona mala manjina.

Papa je, kako navodi Reuters, na posljednjoj dionici ambicioznog 12-dnevnog putovanja po jugoistočnoj Aziji i Okeaniji, najdužeg putovanja tokom njegovog papinstva.

Papin boravak u gradu-državi, globalnom finansijskom centru, uključivat će govor pred političkim vlastima zemlje, gdje bi također mogao govoriti o pitanjima kao što su nejednakost u bogatstvu i klimatske promjene.

Franjo će također predvoditi misu za koju Vatikan očekuje da će privući oko 55.000 ljudi, uključujući katolike koji putuju iz Hong Konga na događaj.

Vatikan trenutno ponovno pregovara o kontroverznom sporazumu s Kinom o imenovanju katoličkih biskupa u toj zemlji, koji bi trebao biti obnovljen u oktobru.

Singapur, s populacijom od 5,92 miliona, većinom je budistički s oko 31 posto ljudi koji se identificiraju s tom vjerom. Vatikan računa da je oko 210.000 katolika u zemlji. Također postoje snažne muslimanske, hinduističke i taoističke zajednice.

Međuvjerski dijalog bio je centralna tema Franjinog 11-godišnjeg papinstva, a u Singapuru će biti domaćin međureligijskog susreta s mladima iz različitih vjerskih zajednica. Nejednakost u bogatstvu i klimatske promjene druge su česte teme.

Papa će također održati privatne sastanke s predsjednikom Tharmanom Shanmugaratnamom, premijerom Lawrenceom Wongom i bivšim premijerom Lee Hsien Loongom.

Franjo je tek drugi papa koji je posjetio Singapur, nakon kratkog 5-satnog boravka pokojnog Ivana Pavla II 1986. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.