VELIKA BRIGA AMERIKANCIMA

Ovo su predizborni planovi za ekonomiju Haris i Trampa

Sukobili su se oko prijedloga ukidanja federalnog poreza na dohodak na napojnice

Tramp i Haris: Jedno od najvažnijih pitanja. Facebook

Dž. R.

prije 7 dana

Visoke cijene su glavna briga za mnoge Amerikance koji se bore da priušte troškove života nakon perioda velike inflacije. U novoj anketi CNN-a u šest swing država, ekonomska pitanja ostaju tema koju birači najčešće biraju kada ih pitaju šta je važno u njihovom izboru za predsjednika.

Potpredsjednica Kamala Haris i bivši predsjednik Donald Trump predstavili su više svojih ekonomskih planova prošle sedmice. U nastavku donosimo spisak onoga što su kandidati do sada predložili.

Harisina ekonomska obećanja

Prva savezna zabrana dizanja cijena hrane i namirnica kako bi se spriječilo povećanje troškova hrane.

Povećanje poreskog odbitka za nova mala preduzeća na 50.000 dolara, sa 5.000 dolara.

Podsticanje ulaganja u finansijske institucije za razvoj zajednice, ili CDFI, koje su posvećene pružanju usluga ljudima sa niskim primanjima i zajednicama koje nedostaju tradicionalnim zajmodavcima.

Nastaviti s nastojanjem Bajdenove administracije da eliminiše takozvane junk naknade i da u potpunosti otkrije sve naknade, kao što su događaji, smještaj i iznajmljivanje automobila.

Plan u tri dijela koji ima za cilj rješavanje nedostatka stambenog prostora u zemlji. Dijelovi se zasnivaju na prijedlozima koje je Bajden već iznio.

Vratiti popularnu ekspanziju poreskog kredita za djecu iz Američkog plana spašavanja na čak 3.600 dolara, u odnosu na 2.000 dolara, i zatražiti da to bude trajno. 

Ukidanje federalnog poreza na dohodak na napojnice, što je izazvalo Trampov bijes što kopira njegovo predizborno obećanje.

Trampova ekonomska obećanja

Proširiti rezove iz njegovog Zakona o smanjenju poreza i zapošljavanju iz 2017., posebno porezne olakšice TCJA-a za pojedinačne poreze na dohodak. Bivši predsjednik je također govorio o smanjenju stope korporativnog poreza na 15 posto, sa 21 posto, ali samo za kompanije koje proizvode svoje proizvode u SAD-u.

Vladina komisija za efikasnost kao način da se smanji državna potrošnja i najavio je da je izvršni direktor Tesle Ilon Mask (Elon Musk) pristao da je vodi.

Ukinuti Bajdenovo povećanje poreza, "odmah se pozabaviti" inflacijom i okončati ono što je nazvao Bajdenovim "ratom" američkoj proizvodnji energije.

Tramp je također obećao da će ukinuti poreze na napojnice, što je cilj da se dopadne stotinama hiljada ljudi.

Prestati oporezivati beneficije socijalnog osiguranja. 

U nastojanju da se pozabavi pristupačnošću stanovanja, Tramp je uveo zabranu hipoteka za imigrante bez dokumenata, tvrdeći da one povećavaju troškove stanovanja. CNN je izvijestio da imigranti bez dokumenata, međutim, čine mali dio tržišta hipoteka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.