FORBES

Kćerka osnivača Volmarta postala najbogatija žena u svijetu

S procijenjenim bogatstvom od 89,1 milijarde dolara, 74-godišnja Volton prestigla je nasljednicu carstva L’Oreal

Alis Volton. Wikipedia

E. T. / Vijesti.me

7.9.2024

Dionice Volmarta (Walmart) dosegle su ovih dana rekordne nivoe, zbog čega je Elis Volton (Alice Walton) jedina ćerka osnivača ovog maloprodajnog diva, Sema Voltona (Sam Walton) – upravo postala najbogatija žena u svijetu, prvi put od maja 2022. godine. S procijenjenim bogatstvom od 89,1 milijarde dolara, 74-godišnja Volton prestigla je nasljednicu carstva L’Oreal, Francuskinju Fransoaz Betankur Mejers (Francoise Bettencourt Meyers). Mejers je u junu na kratko postala prva žena čije bogatstvo je premašivalo stotinu milijardi dolara, ali sada ono iznosi oko 88,4 milijarde dolara.

Volton je sada 18. najbogatija osoba u svijetu, pokazuje Forbesova lista milijardera. Na mjestu iznad nalazi se njen brat Rob Volton (Rob Walton). Cijene dionica Volmarta porasle su 47 posto od početka godine, dok su cijene dionica L’Oreala u istom tom periodu pale 13 posto.

Uprkos tome što su u proteklih deset godina prodali dionice Volmarta u vrijednosti od preko 22 milijarde dolara – a više od 11 milijardi dolara dionica dali u dobrotvorne svrhe – nasljednici Sema Voltona još su vlasnici gotovo 46 posto kompanije koju je osnovao njihov otac, i to zahvaljujući velikoj kupovini dionica što je spriječilo osipanje porodičnog udjela. Forbes procjenjuje da je tri četvrtine udjela jednako raspoređeno između Elis Volton i njene braće Džima (Jim) i Roba Voltona. Većina ostatka pripada nasljednicima njihovog brata Džona Voltona (John Walton) (umro 2005. godine): udovici Kristi Volton (Christy Walton) i sinu Lukasu Voltonu (Lukas Walton).

Rob Volton odstupio je iz odbora Volmarta u junu nakon što je gotovo četiri decenije proveo kao direktor kompanije i više od 20 kao predsjednik. Tu ulogu od 2015. obavkja njegov zet Greg Penner. Džima Voltona (Jim Walton) je u odboru kompanije zamijenio njegov sine Stjuart Volton (Steuart Walton) 2016. godine. On je sada takođe predsjednik porodične banke Arvest Bank.

Elis Volton je kratko radila u Volmartu u odsjeku dječje odjeće. Diplomirala je na Univerzitetu Triniti u Teksasu 1971. godine, a potom svoj fokus prebacila na umjetnost. Više od deset godina predsjedavala je porodičnim muzejem američke umjetnosti Crystal Bridges u rodnom Bentovilleu (Arkansas), a potom uzde predala supruzi svog bratanića Toma Voltona (Tom Walton), Oliviji Volton, 2021. godine. Upravo se Elis pripisuju zasluge za otvaranje muzeja, iako je gotovo sav novac za njegovo otvaranje 2011. godine (1,6 milijardi dolara) došlo iz fondacija pod imenom njenog brata Džona i majke Helen.

Elis je povećala vlastite filantropske aktivnosti u posljednjoj deceniji: više od 5,7 milijardi dolara prebacila je u porodične dobrotvorne fondacije koje su dosad donirale više od 1,1 milijardu dolara njenog novca. Više od 377 miliona dolara njena fondacija Art Bridges je potrošila na kupovanje i pozajmljivanje djela američke umjetnosti u više od 230 muzeja širom zemlje. Njena nova, samostalna škola medicine, Alice L. Walton School of Medicine, planira da otvori vrata za prve studente u Bentonvilu sljedeće godine.

“Tokom proteklih nekoliko godina osnovala sam nove organizacije koje su fokusirane na umjetnost, ali i na zdravlje i blagostanje,” rekla je Volton u saopštenju nakon odstupanja iz muzeja Crystal Bridges 2021. godine. “Željela bih se više fokusirati na moje uloge predsjednice uprave u tim organizacijama.”

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.