ZAPADNA OBALA

Oglasila se Bijela kuća nakon ubistva njihove državljanke: Zatražili istragu slučaja

Nju su, prema palestinskim svjedocima, izraelske trupe upucale u glavu dok je učestvovala na demonstracijama protiv ilegalnih izraelskih naselja

Ejgi: Upucana u glavu. International Solidarity Movement

Dž. R.

7.9.2024

Nakon ubistva Amerikanke na okupiranoj Zapadnoj obali, oglasila se i Bijela kuća. Oni su saopćili da su duboko uznemireni zbog ovog događaja, a nju su, prema palestinskim svjedocima,  izraelske trupe upucale u glavu dok je učestvovala na demonstracijama protiv ilegalnih izraelskih naselja.

Bijela kuća također je pozvala Izrael da istraži njeno ubistvo, što je izazvalo oštre reakcije u međunarodnoj zajednici.

Mirovni volonter

Američki State Department potvrdio je smrt Ajenšure Ezgi Ejgija (Ayşenura Ezgi Eygija) 26, volontera mirovnih aktivista s protuokupacijskim Međunarodnim pokretom solidarnosti (ISM).

Ejgi, dvojni državljanin SAD-a i Turske, preminula je u petak nakon što je ubijena tokom demonstracija protiv širenja naselja u Beiti blizu Nablusa, izvijestila je službena palestinska novinska agencija Wafa.

ISM, koji organizira strane volontere na palestinskim teritorijima, rekao je da su izraelske snage "namjerno pucale i ubile" međunarodnu aktivisticu za ljudska prava tokom sedmičnih demonstracija petak ujutro.

- Demonstracije, koje su prvenstveno uključivale muškarce i djecu u molitvi, dočekane su nasiljem izraelske vojske stacionirane na brdu. Volonterka je preminula nedugo nakon što je prevezena u lokalnu bolnicu u Nablusu - stoji u saopćenju ISM-a.

SAD nije rekao jesu li Ejgiju upucale izraelske trupe.

- Hitno prikupljamo više informacija o okolnostima njene smrti i imat ćemo više za reći kako saznamo više - rekao je Meju Miler (Matthew Miller), glasnogovornik State Departmenta.

Odgovorili vatrom

Američki ambasador u Izraelu, Džejkob Lu (Jacob Lew), ponovio je te komentare, objavivši na X svoje "najdublje saučešće" Ejginoj porodici i voljenima. 

- Nemamo veći prioritet od sigurnosti američkih građana - dodao je.

Bijela kuća je rekla da je kontaktirala izraelsku vladu i zatražila istragu o Ejgijevom ubistvu.

- Duboko smo uznemireni tragičnom smrću američke državljanke na Zapadnoj obali i naša srca su uz njenu porodicu i voljene - rekao je Šon Sevet (Sean Savett), glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće.

Izraelska vojska priznala je da je pucala na demonstrante i rekla da provjerava izvještaje o ubijenom stranom državljaninu. Izraelske odbrambene snage saopćile su da su "odgovorile vatrom prema glavnom poticatelju nasilnih aktivnosti koji je bacao kamenje na snage i predstavljao im prijetnju".

Ejgi je treća aktivistkinja ISM-a koja je ubijena od 2000. godine, navodi Associated Press. Ona je bila 18. demonstrantica ubijena u Beiti od 2020., rekao je ISM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.