PRVI INTERVJU

Novi premijer Francuske obećao braniti ključne Makronove politike: "Nema crvene linije"

Pred Barnijeom je zahtjevan zadatak provođenja reformi i izglasavanje budžeta za 2025. godinu

Novi francuski premijer Mišel Barnije. AP

N. Aj.

7.9.2024

Novi francuski premijer Mišel Barnije (Michel Barnier) obećao je da će raditi neovisno od predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron), no signalizirao je da će braniti neke od predsjednikovih ključnih politika dok će istovremeno pooštravati vladin stav o imigraciji.

U svom prvom intervjuu koji je kao predsjednik vlade dao nakon imenovanja, Barnije je rekao da će njegova vlada, kojoj manjka jasna većina u donjem domu parlamenta, uključivati i konzervativce, kao i članove Makronovog tabora, prenosi Index.hr.

Članovi drugih grupacija, uključujući i ljevicu, dobrodošli su u novu vladu. 

- Nema crvene linije. Moramo otvoriti vrata svima koji to žele - rekao je Barnije.

Makron je imenovao 73-godišnjeg Barnijea, konzervativca i bivšeg pregovarača EU za brexit, premijerom u četvrtak, čime je okončan dvomjesečni zastoj nakon Makronove loše procijenjene odluke da sazove parlamentarne izbore koji su rezultirali parlamentom bez jasne većine.

Pred Barnijeom je zahtjevan zadatak provođenja reformi i izglasavanje budžeta za 2025. godinu u podijeljenom parlamentu, dok je Francuska pod pritiskom Evropske komisije i tržišta obveznica da smanji svoj deficit.

Pokazavši spremnost da podupre neke od izrazito nepopularnih Makronovih reformnih politika, koje vjerovatno uključuju preuzimanje političkih rizika, Barnije je rekao da nije spreman ukinuti povećanje dobi penzionisanja sa 62 na 64 godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.