BORILI SE ZA ŽIVOT

Posljednji trenuci života 4 putnika sa Bajesian jahte: Zastrašujući rezultati obdukcije

Otkriveno je da u njihovim plućima, dušniku i stomaku nije bilo vode

Svih četvero putnika bili pri svijesti. Perini Navi Press Office

Dž. R.

5.9.2024

Obdukcija tijela četvero putnika koji su umrli kada je superjahta potonula kod obale Sicilije, pokazala je da su umrli od gušenja u zračnom mjehuru pošto je nestalo kisika u kabinama.

Nije bilo vode

Sedmoro ljudi umrlo je kada je superjahta vrijedna više od 30 miliona dolara u vlasništvu milionera Majka Linča (Mike Lynch) potonula kod obale Sicilije, a među poginulima su i Linč i njegova kćerka Hana (18), kao i kuhar broda Rekaldo Tomas.

U ponedeljak su urađene obdukcije tijela njegovog advokata Krisa Morvila i njegove supruge Nade, a danas nad tijelima Džonatana Blumera i njegove supruge Džudi. One otkrivaju posljednje trenutke života putnika zarobljenih u olupini.

Obdukcije su otkrile da u njihovim plućima, dušniku i stomaku nije bilo vode, što dovodi do zastrašujuće mogućnosti da su bili pri svijesti kada je jahta potonula. Oni su potrošili kisik iz zračnom mjehura koji je nastao kada je čamac potonuo. Prostor koji se brzo smanjivao kako su sekunde prolazile zbog nadolazeće vode i postajao sve toksičniji zbog povećanja ugljen-dioksida, prenosi La Repubblica.

Testovi na tijelima četiri od sedam žrtava Bayesian potvrđuju da su umrle od "atipičnog utapanja". Također, na njihovim tijelima nisu pronađeni znakovi nikakvih povreda.

Svi su pronađeni u kabinama jahte dugačke 56 metara koja je potonula u noći 19. augusta u Portičelu, nedaleko od Palerma.

Vatrogasci su locirali i izvukli pet od šest tijela u jednoj prostoriji na lijevoj strani broda, onoj koja je posljednja poplavila.

Hana Linč je bila u sljedećoj kabini, također na lijevoj strani trupa. Ljekari sudske medicine su utvrdili da je riječ o "smrti usljed zatočeništva". Takozvano "suho davljenje" je aspekt koji podržava hipotezu da je šestoro pronađenih u olupini bilo budno u trenutku nesreće, ali nisu imali priliku da dođu do gornje palube i ostali su zarobljeni u predjelu kabine.

Primjetila pogoršanje vremena

Prema pisanju La Repubblice, Anđela, supruga Majka Linča i Hanina majka, na vrijeme je primjetila pogoršanje vremenskih uslova, iz svoje kabine je stigla do glavne palube gdje se već nalazilo devet od deset članova posade. Brod se već ljuljao, stvari su padale i lomile se, a Anđela, shvatajući opasnost situacije, pokušala je da siđe do kabina i upozori muža i kćerku.

Kako je bila bosa, posjekla se na slomljeno staklo na podu, a voda je već ulazila velikom brzinom na jahtu, sprječavajući je da stigne do kabina.

Anđelu je kasnije spasila obalska straža, povrijeđenu i u stanju šoka.

Unutar ovih kabina, zračni džep koji je nastao postajao je sve toksičniji zbog povećanja ugljen-dioksida, zbog čega su četiri gosta umrla prije nego što je kabina bila preplavljena vodom.

Obdukcije tijela Linča, njegove kćerke Hane i kuhara bit će obavljene u petak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.