KRIZA

Bangladeš primio oko 8,.000 Rohinja izbjeglica iz Mijanmara u posljednjim mjesecima

Imamo informacije da je oko 8.000 Rohinja nedavno prešlo u Bangladeš

Rohinja izbjeglice. Fena

FENA

4.9.2024

Oko 8.000 Rohinja muslimana prešlo je u Bangladeš posljednjih mjeseci, bježeći od eskalacije nasilja u zapadnoj mijanmarskoj državi Rakhine, tvrde bangladeški zvaničnici.

Nasilje se pojačalo kako se sukobi između mjanmarske vladajuće hunte i vojske Arakan, moćne etničke milicije sastavljene od budističke većine, nastavili pogoršavati.

- Imamo informacije da je oko 8.000 Rohinja nedavno prešlo u Bangladeš, uglavnom tokom posljednja dva mjeseca - kazao je Mohammad Shamsud Douza, viši zvaničnik bangladeške vlade zadužen za izbjeglice.

- Bangladeš je već preopterećen i ne može primiti još Rohinja - kazao je on Reutersu u srijedu.

Vlada Bangladeša nije prethodno dala nikakvu procjenu o tome koliko je Rohinja prešlo u posljednjih nekoliko mjeseci.

- Vlada će održati ozbiljnu raspravu u kabinetu u naredna dva do tri dana o rješavanju krize - izjavio je de facto ministar vanjskih poslova Bangladeša, Mohammad Touhid Hossain, novinarima u utorak navečer.

Izražavajući suosjećanje s Rohinjama, Hossain je kazao da njegova zemlja više nema kapaciteta pružiti humanitarno utočište novim izbjeglicama.

- Nije moguće u potpunosti zatvoriti granicu - kazao je, dodajući da će se nastojati spriječiti daljnje infiltracije.

Deseci hiljada Rohinja izbjeglica u Bangladešu održali su skupove u kampovima 25. augusta, obilježavajući sedmu godišnjicu vojne represije 2017. godine koja ih je prisilila na bijeg iz Mijanmara, tražeći prekid nasilja i siguran povratak u svoju domovinu.

Više od milion Rohinja trenutno živi u prenaseljenim kampovima u južnom Bangladešu, s malo nade da će se vratiti u Mijanmar, gdje im je uglavnom uskraćeno državljanstvo i ostala osnovna prava.

Nedavni val nasilja najteži je s kojim su se Rohinje suočili od mijanmarske vojne kampanje 2017., koju su Ujedinjene nacije opisali kao akciju s genocidnom namjerom.

Prošlog je mjeseca Hossain Reutersu kazao da Bangladeš ne može prihvatiti više Rohinja izbjeglica i pozvao je Indiju i druge zemlje da poduzmu šire mjere.

Također je pozvao međunarodnu zajednicu da izvrši veći pritisak na vojsku Arakana da prekine napade na Rohinje u državi Rakhine, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.