SVIJET

Uspjeh AfD na regionalnim izborima stvorio novi pritisak na podijeljenu vladajuću koaliciju

Debakl vladajućih stranaka dodat je užasnim rezultatima na izborima za Evropski parlament

Izbori u Njemačkoj. Fena

FENA

3.9.2024

Uspjeh stranke Alternativa za Njemačku na izborima u dvije njemačke savezne države nagomilao je novi pritisak na podijeljenu vladu kancelara Olafa Scholza i ostavio je konzervativnu opoziciju u zemlji suočenu s političkim trzavicama kako bi pronašla način za upravljanjem nad dvije istočne regije bez uplitanja krajnje desničarskih stranaka.

Alternativa za Njemačku, ili AfD, postala je prva ekstremno desna stranka koja je pobjedila na državnim izborima u Njemačkoj nakon Drugog svjetskog rata u Tiringiji pod vodstvom jednog od svojih najtvrđih desničara, Björna Höckea. U susjednoj Saskoj završila je tek malo iza glavne stranke desnog centra, Kršćansko-demokratske unije, koja predvodi nacionalnu opoziciju. Birači su kaznili tri stranke u Scholzovoj vladajućoj koaliciji, koja je među njima dobila znatno manje od 15 posto glasova.

Duboko nezadovoljstvo nacionalnom vladom ozloglašenoj po unutrašnjim sukobima, inflaciji i slaboj ekonomiji, antiimigracijski osjećaji i skepticizam prema njemačkoj vojnoj pomoći Ukrajini među faktorima su koji su doprinijeli podršci populističkim strankama na bivšem komunističkom istoku, koji je manje uspješan od zapadne Njemačke. Nova stranka koju je osnovao istaknuti ljevičar bila je drugi veliki pobjednik u nedjelju - i vjerovatno će biti potrebna za formiranje državnih vlada budući da niko nije spreman vladati s AfD.

Debakl vladajućih stranaka dodat je užasnim rezultatima na izborima za Evropski parlament u junu za Scholzovu koaliciju i nije očigledno da imaju recept za oporavak na sljedećim nacionalnim izborima u Njemačkoj koji se održavaju za nešto više od godinu dana. Drugi državni izbori 22. septembra u istočnoj regiji Brandenburgu, gdje za razliku od ta dva suparnika koji su glasali u nedjelju, trenutno vode Scholzovi socijaldemokrati lijevog centra - mogli bi im donijeti veću nelagodu, prenosi AP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.