NA DANAŠNJI DAN

Mira Furlan: 69. godišnjica rođenja glumačke dive

Danas je subota, 7. septembar/rujan 2024. godine, do kraja godine preostalo je još 116 dana

Mira Furlan. Lupiga.com

I. P.

7.9.2024

Na današnji dan 1955. godine, rođena je Mira Furlan, hrvatsko-američka filmska, pozorišna i TV glumica. Bila je jedna od najpopularnijih, najljepših i najseksepilnijih glumica bivše SFR Jugoslavije, a međunarodnu slavu stekla je ulogama u američkim televizijskim serijama „Babylon 5“ i „Izgubljeni“. Njen suprug, srbijanski reditelj Goran Gajić, također je radio na seriji “Babylon 5”.

Najpoznatiji filmovi u kojima je Mira odigrala briljantne uloge su “Kiklop” (1982.), “U raljama života” (1984.), “Za sreću je potrebno troje” (1986.) i “Lepota poroka” (1986.). Za ulogu Enke u filmu „Kiklop“ i Jaglike u filmu „Lepota poroka“ dobila je Zlatne arene.

Umrla nakon uboda komarca

Krajem 1980-ih putovala je između Zagreba i Beograda, gdje je živio njen suprug, kako bi glumila u pozorišnim predstavama u oba grada. Početkom 1991. godine Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu otpustilo ju je zbog odbijanja napuštanja beogradskog pozorišta. U novembru 1991. godine, Furlan i Gajić napustili su Hrvatsku i Srbiju i odselili u Njujork.

Preminula je u Los Anđelesu, 20. januara 2021. godine od posljedica zaraze virusom Zapadnog Nila nakon uboda komarca.

Elija Kazan. Wikipedia.org

Rođen američki filmski reditelj Elija Kazan

1909. - Rođen američki filmski reditelj Elija Kazan (Elia), istaknuti predstavnik realističkog, društveno angažovanog filma. Obrađivao je socijalne teme i radničko organizovanje i kritički tretirao antisemitizam i rasne predrasude. Nagrađen je na Venecijanskom festivalu i više puta Oskarom. Filmovi: "Jedno drvo raste u Bruklinu", "Pinki", "Bumerang", "Džentlmenski sporazum", "Panika na ulicama", "Na obali", "Tramvaj zvani želja", "Viva Zapata", "Istočno od raja", "Bebi Dol", "Lice u gomili", "Divlja rijeka".

1913. - Američki fizičar Džejms Alfred van Alen (James Van Allen), koji je otkrio dva pojasa zračenja koji opkoljavaju Zemlju, rođen je na današnji dan. Pojaseve u obliku prstena, nazvane kasnije Van Elenovi radijacioni pojasevi, otkrio je pomoću Gajger-Milerovih brojača, postavljenih 1958. na vještačke satelite "Eksplorer 1" i "Eksplorer 2".

1949. - Umro meksički slikar Hose Klemente Orosko (Jose Clemente Orozco), čija je umjetnost najneposrednije socijalna sinteza arhaičnih reminiscencija i modernog oblikovanja. Smatran je najvećim slikarom murala u 20. vijeku i dekorisao je mnoge zgrade u Meksiku i SAD. Inspirisao se indijskim i meksičkim motivima.

1967. - Preminula Ivana Fišer, prva hrvatska dirigentica. Studirala je dirigiranje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Usavršavala se 1932. na dirigentskom kursu Mozarteuma u Salzburgu. Od 1931. do 1934. Bila je violinistica u Društvenom orkestru HGZ u Zagrebu, a 1933. debitirala je dirigujući koncertom Zagrebačke filharmonije te izvedbom Mozartove opere “Bastien i Bastienna” u zagrebačkoj Operi. Nastupala do 1941., u Zagrebu i Osijeku, 1939/41. vodila komorni orkestar zagrebačkog Crvenog križa. Od 1947. do 1965. bila je operska šaptačica u zagrebačkom HNK.

Radivoje Lola Đukić. Nova.rs

Umro reditelj Radivoje Lola Đukić, osnivač Humorističkog pozorišta u Beogradu

1995. - Umro Radivoje Lola Đukić, srbijanski i jugoslavenski televizijski, pozorišni i filmski reditelj i komediograf. Osnivač je Humorističkog pozorišta (Pozorište na Terazijama), a u Televiziji Beograd radio je od njenog osnivanja. Režirao je više igranih filmova, a snimao je i dokumentarne, nastavne i lutka-filmove, te pisao pjesme i pozorišne komade za djecu. Pisac je brojnih komedija: “Zlatni majdan”, “Bog je umro uzalud”, Čovjek sa četiri noge”, “Moram da ubijem Petra”… Autor je gotovo 200 serijskih humorističkih emisija i TV komedija i satira koje je najčešće sam režirao.

2008. - Preminuo Miljenko Dino Dvornik, hrvatski muzičar, pjevač, kompozitor, tekstopisac, aranžer, producent, glumac i rijaliti zvijezda. Poznat je bio po izvornoj mješavini različitih muzičkih žanrova, unikatnoj i ekscentričnoj scenskoj pojavi, energičnim nastupima, izvrsnim plesnim pokretima te izraženim vokalnim sposobnostima. Drugi je sin poznatog glumca Borisa Dvornika. Za života je četiri puta dobio prestižnu hrvatsku diskografsku nagradu Porin, a posmrtno osam puta. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.