MONSUNSKA KIŠA

Obilne padavine u Pakistanu: Poginulo najmanje 20 osoba, 47 povrijeđeno

Od 1. jula zbog monsunskih kiša i poplava širom zemlje poginulo je 285 osoba, dok je 529 povrijeđeno

Poplave u Pakistanu. Anadolija

Anadolija

31.8.2024

Najmanje 20 ljudi je poginulo, a 47 je povrijeđeno u posljednja 24 sata zbog jakih monsunskih kiša koje su izazvale iznenadne poplave u Pakistanu, rekli su zvaničnici u subotu, prenosi Anadolu.

Prema Nacionalnoj upravi za upravljanje katastrofama (NDMA), pljuskovi i poplave koje su u petak započele u provincijama Balochistan, Pundjab, Sindh i Khyber Pakhtunkhwa nastavljaju se u nekim dijelovima te južnoazijske zemlje.

Najmanje 12 ljudi, uključujući devetoro djece, iz iste porodice poginulo je kada se njihov dom srušio u području Dir Upper na sjeverozapadu Khyber Pakhtunkhwa.

Pet osoba u istočnom Punjabu, jedna u jugoistočnom Sindu i dvije u Kašmiru pod upravom Pakistana, takođe su izgubile život zbog poplava, koje su uzrokovale urušavanje krovova i zidova zgrada.

Poplave su potopile stotine sela u različitim dijelovima sve četiri provincije. NDMA je upozorio da se očekuje više padavina u obalnom području južne provincije Sindh zbog ciklonalne oluje ASNA.

- Od 1. jula ove godine tokom tekućeg monsuna najmanje 285 ljudi, među kojima 145 djece, umrlo je, dok je 529, uključujući 195 djece, povrijeđeno - navodi NDMA.

Oko 1.924 kuće potpuno su uništene zbog obilnih padavina i poplava, dok su 17.592 kuće djelimično oštećene.

Gradovi u Pakistanu se svake godine bore da se izbore sa godišnjim monsunskim poplavama. Sezona traje od jula do septembra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.