GRAD TULKARM

Izraelski vojnici ubili lokalnog komandanta Islamskog džihada na Zapadnoj obali

Vojska je saopćila da je ubila Muhhamada Jabbera, poznatog kao Abu Shujaa

Zategnuti odnosi na Bliskom istoku. Platforma X

FENA

30.8.2024

Izraelski vojnici ubili su u četvrtak na Zapadnoj obali lokalnog komandanta pokreta Islamski džihad, koga podržava Iran, i još četiri borca u pucnjavi tokom jednog od najvećih napada na teritoriji pod izraelskom okupacijom više mjeseci.

Vojska je saopćila da je ubila Muhhamada Jabbera, poznatog kao Abu Shujaa, vođu mreže boraca u susjednom izbjegličkom kampu Nur Shams, tokom "značajne razmjene vatre" oko džamije u gradu Tulkarmu u kojoj su sudjelovala još četiri palestinska borca koji su također ubijeni.

Tulkarm divizija oružanog krila Islamskog džihada potvrdila je njegovu pogibiju, čime je ukupan broj ubijenih Palestinaca u posljednja dva dana porastao na 17, i navela je da su borci napali izraelske snage u blizini džamije Abu Ubaida.

Operacija je započela u ranim jutarnjim satima u srijedu sa stotinama izraelskih vojnika na terenu uz podršku helikoptera, bespilotnih letjelica i oklopnih transportera koji su napadali gradove Tulkarm, Jenin i područja u dolini Jordana.

Također je došlo do potpunog prekida mreže u Jawwalu, jednoj od dvije glavne telekomunikacijske kompanije na palestinskim teritorijima Gaze i Zapadne obale, saopćio je Reutersov svjedok.

U Jeninu su ranije izraelski buldožeri prolazili praznim, smećem zatrpanim ulicama, dok je zvuk dronova parao nebo.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacuija Antonio Guterres izjavio je da je izraelsko pokretanje velikih vojnih operacija "duboko zabrinjavajuće" i pozvao je na njihov trenutni prekid.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.