PROGLAŠENA KRIVOM

Postala poznata po filmu "Crni labud": Amira Smajić osuđena na zatvorsku kaznu u Danskoj

Pored slučaja u Herningu, protiv Amire Smajić je u toku još jedan krivični postupak na sudu u gradu Odense

Amira Smajić. nyheder.tv2.dk

E. Ć.

30.8.2024

Amira Smajić, 36-godišnjakinja koja je u Danskoj postala poznata po dokumentarnom filmu “Den sorte svane” (“Crni labud”) osuđena je na 30 dana zatvorske kazne zbog falsifikovanja dokumenata.

Sud je ovu 36-godišnjakinju, koja se dugo bavila privrednom advokaturom, proglasio krivom za falsifikovanje isprava i davanje netačnih informacija sudu u vezi sa slučajem iz 2019. godine u kojem je pokrenut stečaj za frizersku kompaniju u Ikastu.

Bez dokaza

Smajić se na samom početku suđenja izjasnila da nije kriva po svim tačkama optužnice. Inače, riječ je o slučaju u kojem je optužena i 46-godišnja žena koja je bila na čelu jedne firme koja se bavi frizerskim uslugama.

Nju je sud u Herningu oslobodio optužbe, jer nisu postojali dokazi da je znala za falsifikat, prenose Nezavisne.

Amira Smajić je karijeru započela sa savjetnikom za dugove Johnnyjem Hastom Hansenom sa Fyna, koji je jesenas osuđen za tešku prevaru. Međutim, i sama se tereti za tešku prevaru, koja se, između ostalog, tiče i bosanskohercegovačkog udruženja – Islamske zajednice Bošnjaka u Danskoj.

Ona je, između ostalog, priznala da je prevarila Islamsku zajednicu Bošnjaka u Danskoj za 1,2 miliona danskih kruna, proizilazi iz sudske dokumentacije kojoj je Fyens Stiftstidende imao pristup.

Naime, Amira Smajić, koja je i sama izbjeglica iz BiH, objasnila je da ju je 2018. godine kontaktirao imam i zatražio od nje da otvori bankovni račun za bh. udruženje u banci Nordfyns bank. Umjesto toga, udruženju je dala svoj broj bankovnog računa, tako da je između juna i decembra 2018. na nju prebačeno 1,2 miliona danskih kruna.

Finansijski kriminal

U dokumentarcu TV2 “Den sorte svane” 36-godišnja Amira Smajić priznaje da je deset godina omogućila finansijski kriminal “težak nekoliko milijardi”, ali da za to nikada nije kažnjena. Međutim, vjerovatno je to samo pitanje vremena.

Pored slučaja u Herningu, protiv Amire Smajić je u toku još jedan krivični postupak na sudu u gradu Odense, gdje je optužena je za prevaru i falsifikovanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.