"HUMANITARNA PAUZA"

Izrael pristao na primirje u djelovima Gaze zbog vakcinacije protiv dječje paralize

Spremni smo sarađivati ​​s međunarodnim organizacijama kako bismo osigurali ovu kampanju, rekao je Haim

Gaza nakon izraelskih napada. Anadolija

E. Ć.

29.8.2024

Izrael je pristao na niz pauza u borbama u Gazi u septembru kako bi se maloj djeci u enklavi omogućilo vakcinaciju protiv dječje paralize, prema Ujedinjenim narodima i izraelskim dužnosnicima, prenosi CNN.

Rik Peeperkorn, predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije za Zapadnu obalu i Gazu, rekao je na konferenciji za novinare putem video veze u četvrtak da će pauza započeti 1. septembra i bit će podijeljena u tri trodnevne faze.

- Imamo preliminarnu obvezu humanitarnih pauza za pojedina područja tijekom kampanje - rekao je, dodajući da će pauze biti prvo u "centralnom dijelu Gaze na tri dana, nakon čega će uslijediti južna Gaza, a potom i sjeverna Gaza".

Izraelski dužnosnik potvrdio je za CNN da će cijepljenje protiv dječje paralize započeti u Gazi 1. septembra. Očekuje se da će svaka faza kampanje cijepljenja trajati oko sedam sati, a tijekom tih sati cjepiva će moći ući u područje na "pauzi" i biti distribuiran.

COGAT, izraelska agencija odgovorna za odobravanje pomoći Gazi, nije odmah odgovorila na CNN-ov zahtjev za više informacija o tome kako će distribucija biti strukturirana.

Basem Naim, član Hamasovog političkog ureda, rekao je da je militantna skupina pozdravila pokušaj pauze u Gazi kako bi se provela akcija cijepljenja. 

- Spremni smo sarađivati ​​s međunarodnim organizacijama kako bismo osigurali ovu kampanju - dodao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.