KATOLIČKI POGLAVAR

Papa Franjo: Mediteran postao "groblje" za migrante

Tvrdeći da je većina smrtnih slučajeva migranata mogla biti spriječena

Papa Franjo. AP

Anadolija

28.8.2024

Mediteran je postao "groblje" za migrante, rekao je u srijedu papa Franjo, javlja Anadolija.

Skrećući pažnju na poteškoće koje doživljavaju migranti na svom putovanju "jer negdje gdje mogu živjeti u miru i sigurnosti", Papa je rekao: "Mediteran, mjesto komunikacije između naroda i civilizacija, postao je groblje".

Tvrdeći da je većina smrtnih slučajeva migranata mogla biti spriječena, osudio je ljude "koji sistematski rade, koristeći sva sredstva, da potisnu migrante".

- A kada se to radi svjesno i odgovorno, to je težak grijeh - rekao je papa Franjo.

Ponavljajući da migranti ne bi trebali umirati u morima ili pustinjama, Franjo je ustvrdio da uvođenje strožih antimigrantskih zakona ili militarizacija granica nije način da se izbjegne ovo tragično stanje stvari.

- Mi ćemo to postići širenjem sigurnih i redovnih puteva za migrante, olakšavanjem utočišta onima koji bježe od ratova, nasilja, progona i raznih katastrofa. To ćemo postići tako što ćemo na svaki način promovisati globalno upravljanje migracijama zasnovano na pravdi, bratstvu i solidarnosti - rekao je.

Papa Franjo je također pohvalio nastojanja organizacija koje pokušavaju pomoći migrantima i izbjeglicama na Mediteranu i na drugim mjestima u svijetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.