ŠPANIJA

Ponovo napadaju: Orke se zabile u jedrilicu, članovi posade jedva spašeni

Spasilačka služba je spasila muškarca i ženu, članove posade broda

Napad orki na jedrilicu. AP

Z. K.

27.8.2024

Orke su se u nedjelju zabile u jedrilicu u blizini obale sjeverozapadne Španije, oštetivši joj kormilo. Zbog takvog ponašanja kitova ubica došlo je do akcije spašavanje u kojoj je jedan član posade jedrilice teško ozlijeđen, javlja CBS.

Stjenovite litice

Nije bilo poznato koliko je tačno orki učestvovalo u napadu blizu O Roncuda, duž stjenovitih litica španske pokrajine Galicije. Španska pomorska spasilačka služba saopćila je da su dvije osobe na brodu Amidala oko 16 sati preko radioveze zatražile pomoć od dispečerskog centra u Cape Finisterreu, području također obilježenom stjenovitim obalama i u to vrijeme nemirnim morem.

Spasilačka služba je spasila muškarca i ženu, članove posade broda. Riječ je o državljanima Belgije, a plovili su s brodom pod finskom zastavom. Još jedan brod sa španskom pomorskom spasilačkom službom plovio je satima do Amidale po nepovoljnim vremenskim uvjetima. Valovi su bili visoki gotovo tri metra, a vjetar je puhao do 64 km/h.

Dok je organizirana operacija tegljenja koja bi spasilačkom brodu omogućila da polako povuče jedrilicu do luke u Camariñasu, žena je na brodu Amidala ozbiljno ozlijedila ruku i helikopterom je vraćena na kopno. Misija tegljenja na kraju je završila pristajanjem jedrilice malo prije 21:30 sati.

Uspješna operacija

Manuel Capeáns, koji vodi centar za koordinaciju spašavanja u Cape Finisterreu, u izjavi je pohvalio posadu Amidale i sve koji su učestvovali u izvlačenju jer su uspješno završili operaciju u tako teškim uvjetima.

Incident s orkama u nedjelju samo je posljednji u nizu izvještaja o orkama koje su oštetile jedrilice u španskim vodama i širom okolne regije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.