TURSKI PREDSJEDNIK

Erdoan: Naš cilj je da budemo nada za potlačene

Naš cilj je da budemo nada za potlačene, mehlem za rane koje krvare i svjetlost budućim generacijama

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan. Anadolija

Anadolija

26.8.2024

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je da će Turkiye uvijek biti na strani nedužnih i potlačenih, javlja Anadolu.

Erdogan je danas u turskom gradu Mus prisustvovao obilježavanju 953. godišnjice historijske pobjede u Bitci kod Malazgirta (Manzikerta).

- Naš put je 'Stoljeće Turske'. Koraćat ćemo ovim putem upravo pod svjetlom pobjede kod Malazgirta" , naglasio je turski lider.

Erdogan je proteklih godina predstavio viziju “Stoljeće Turske“ koja uključuje niz programa, projekata i ciljeva u skladu s nacionalnim interesima Republike Turske.

Poručio je da će Turska uvijek biti na strani nedužnih i potlačenih.

- Naš cilj je da budemo nada za potlačene, mehlem za rane koje krvare i svjetlost budućim generacijama. Naša misija je da uvijek budemo na strani istine u borbi između istine i laži - kazao je Erdoan.

Istakao je da sve izazove mogu prevazići samo ako kao narod ostanu ujedinjeni i složni.

- Nismo i nećemo nikada dozvoliti onima koji pokušavaju da nas razdvoje na osnovu naših različitosti i onima koji pokušavaju posijati razdor među nama - rekao je Erdoan.

Bitka kod Malazgirta, grada na istoku Turske, odigrala se 1071. godine kada su turski Seldžuci pod vodstvom sultana Alpa Arslana pobijedili bizantskog cara Romana IV. Posljedica poraza bila je oslabljena odbrambena moć Bizantijaca, ali i doseljavanje turkijskog stanovništva u historijsku pokrajinu Anadoliju.

Bitka kod Malazgirta se u historiji smatra presudnim događajem koji je izravno odgovoran za kasniju propast Bizantije, a Seldžuci su nošeni pobjedom u toj bitci nastavili pobjedničke pohode u Maloj Aziji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.