NAPADNUT I KIJEV

Rusija pokrenula masovni napad: Pod udarom više od pola Ukrajine

Ruske snage su ispalile dronove, krstareće rakete i hipersonične balističke rakete tipa Kinžal na 15 ukrajinskih regija

Lansiran ogroman broj raketa. AP

Dž. R.

26.8.2024

Ukrajina je pogođena masovnim napadom dronovima i raketama, a Rusija cilja uglavnom energetsku infrastrukturu. Prijavljeno je da su najmanje tri osobe poginule, a prekidi struje zabilježeni su širom zemlje.

Traje već satima

Napad je počeo oko ponoći i nastavio se nakon svitanja, što se činilo kao najveći ruski napad na Ukrajinu u posljednjih nekoliko sedmica.

Napadnut je i Kijev, a ukrajinske vlasti rano jutros su objavile da je desetak bespilotnih letjelica uništeno dok su se približavale gradu kijevskoj regiji.

Ruske snage su ispalile dronove, krstareće rakete i hipersonične balističke rakete tipa Kinžal na 15 ukrajinskih regija, što je više od polovine zemlje, kako tvrdi ukrajinski premijer Denis Šmihal.

- Energetska infrastruktura ponovo je postala meta ruskih terorista. Nažalost, u nekoliko regija došlo je do oštećenja - rekao je Šmihal, dodajući da je ukrajinski državni operater elektroenergetske mreže, Ukrenergo, bio prisiljen provesti hitne prekide struje kako bi stabilizirao sistem.

Uništiti mjesto ispaljivanja

Pozvao je saveznike Ukrajine da Kijevu osiguraju oružje dugog dometa i dozvolu da ga koriste na ciljevima unutar Rusije.

- Kako bi se zaustavilo barbarsko granatiranje ukrajinskih gradova, potrebno je uništiti mjesto odakle se ispaljuju ruske rakete - rekao je Šmihal.

Dodao je da računaju na podršku svojih saveznika i sigurno će natjerati Rusiju da plati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.