"OPASNO BORBENO PODRUČJE"

Izraelska vojska naredila Palestincima na području centralne Gaze da se evakuišu

- Nekoliko puta tokom desetomjesečnog rata u Gazi, Izrael je naredio masovne evakuacije u “sigurne” ili “humanitarne” oblast

Mnogi se moraju iseliti. Anadolija

Anadolija

25.8.2024

Izraelska vojska je u nedjelju zatražila od Palestinaca da evakuišu područje istočno od Deir al-Balaha u centralnoj Gazi, koje je ranije klasifikovano kao "humanitarno", javlja Anadolu.

"Svim stanovnicima i raseljenim ljudima u naselju Deir al-Balah u Bloku 128 unutar označenog područja na mapi, snage će djelovati agresivno... u vašem području. Radi vaše sigurnosti, odmah se evakuišite u zapadnu oblast (Al-Mawasi)", rekao je Avichay Adraee, glasnogovornik izraelske vojske na platformi X.

Adraee je pojasnio da se označeno područje smatra "opasnim borbenim područjem".

Kasnije je ured za medije u Gazi potvrdio da bolnica mučenika Al-Aksa "nije unutar crvene zone" koju je označila izraelska vojska.

Nekoliko puta tokom desetomjesečnog rata u Gazi, Izrael je naredio masovne evakuacije u “sigurne” ili “humanitarne” oblasti.

Grupe za ljudska prava i međunarodni posmatrači osudili su nehumanost naređenja i masovne patnje izazvane kao rezultat toga. Osim toga, Palestinci su se često našli na udaru izraelskih napada, na putu do takvih "sigurnih zona", kao i nakon što su stigli do njih stigli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.