PROBLEMI SA STARLINEROM

Ovo je plan NASA-e za povratak zaglavljenih astronauta iz svemira, ali tek sljedeće godine

Zapanjujući preokret događaja za opkoljenog avio-svemirskog giganta

Vilijams i Vilmur prilikom dolaska na ISS. NASA

N. Aj.

24.8.2024

Kapsula SpaceX Crew Dragon dovest će kući dva NASA-ina astronauta koji su ostali na Međunarodnoj svemirskoj stanici više od 80 dana zbog problema svemirske letjelice Boeing Starliner.

To je zapanjujući preokret događaja za opkoljenog avio-svemirskog giganta.

Vijest dolazi nakon što je svemirska agencija u subotu održala zvaničnu reviziju kako bi utvrdila hoće li smatrati da je Boeingovo vozilo Starliner dovoljno sigurno da se vrati kući sa svojom posadom - ili će svemirska letjelica Crew Dragon SpaceX-a morati uskočiti kako bi spasila stvar.

Vozilo Starliner, koje je prevezlo astronaute Suni Vilijams (Williams) i Buča Vilmura (Butch Wilmore) do svemirske stanice početkom juna, pretrpjelo je probleme zbog curenja helijuma i potisnika koji su naglo prestali raditi na početnoj etapi njegovog prvog probnog leta s posadom. Inženjeri su proveli sedmice pokušavajući bolje razumjeti probleme, a Boeing je nedavno 2. avgusta rekao da je njegovo "pouzdanje i dalje visoko" te da će svemirska letjelica moći vratiti Vilijams i Vilmura na Zemlju.

SpaceX bi već trebao izvršiti rutinsku misiju na Međunarodnu svemirsku stanicu, noseći četiri astronauta kao dio standardnih rotacija posade u orbitalnoj laboratoriji. Ali misija, nazvana Crew-9, sada će biti rekonfigurisana da nosi dva astronauta umjesto četiri.

To prilagođavanje će ostaviti dva prazna mjesta za Vilijams i Vilmura. Astronauti će se također pridružiti timu Crew-9, postajući dio zvanične ekspedicije na ISS. Sa tom tranzicijom, Vilijams i Vilmur će ostati na licu mjesta dodatnih šest mjeseci - što je dužina rutinske misije do svemirske stanice.

Preraspodjela u Crew-9 pogurat će povratak dvojca najranije do februara 2025.

Starliner će, međutim, kući letjeti prazan. Ako njeno povratno putovanje bez posade prođe dobro, NASA će se tada suočiti s ključnom odlukom: da li da Starlineru odobri službeni certifikat za letove ljudi u svemir - korak koji bi postavio vozilo za rutinska putovanja u orbitu - uprkos činjenici da nije završi svoju misiju kako je predviđeno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.