POD LUPOM

Zapljenjen luksuzni vozni park braće Tejt: Odvučeni Ferrari, Lamborghini, Mercedes i Lada

Policajci su također zaplijenili hiljade dolara u gotovini, laptope i uređaje za skladištenje podataka

Vozila - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8
N. Aj.

24.8.2024

Rumunske vlasti odvukle su flotu luksuznih vozila u subotu iz doma kontroverznog influensera Endrua Tejta (Andrew Tate), nekoliko dana nakon što je stavljen u kućni pritvor zbog novih optužbi za trgovinu ljudima.

Optužen za silovanje

Tejt (37) i njegov brat Tristan Tejt (36), obojica bivši kik-bokseri i državljani Velike Britanije i SAD s milionskim brojem pratilaca na društvenim mrežama, poznati po svojim mizoginim stavovima, već čekaju suđenje u Rumuniji, zajedno s dvije žene. Optuženi su za trgovinu ljudima i formiranje kriminalne grupe radi eksploatacije žena. Endrju Tejt je u tom slučaju također optužen za silovanje, javlja AP.

Luksuzna vozila, zaplijenjena iz njihovog doma blizu glavnog grada, uključuju Ferrari, Lamborghini, Mercedes-Benz, McLaren i skromniji klasični crveni automobil Lada. Zapljena je uslijedila dva dana nakon što je rumunska agencija za borbu protiv organizovanog kriminala, DIICOT, izvršila raciju u četiri kuće u Bukureštu i obližnjem okrugu Ilfov i uhapsila šest osoba, uključujući braću Tejt. Policajci su također zaplijenili hiljade dolara u gotovini, laptope i uređaje za skladištenje podataka.

Jedan od advokata braće Tejt, Georgijana Popa, izjavila je novinarima ispred doma braće u subotu da su zapljene "zakonite, ali neosnovane" i da su osporene.

- Automobili nisu u vlasništvu braće - rekla je, bez dodatnih informacija.

Braća Tejt su se pojavila u četvrtak na sudu u Bukureštu kada su tužioci tražili da se zadrže u pritvoru. Međutim, sudija je odbio taj zahtjev i stavio Endrua Tejta u kućni pritvor, dok je Tristanu Tejtu naložena sudska kontrola, što obično podrazumijeva ograničenje kontakta s određenim osobama i obavezu periodičnog prijavljivanja policiji. Portparolka braće, Matea Petresku, rekla je da Tejtovi odlučno negiraju sve optužbe protiv njih i "ostaju uporni u dokazivanju svoje nevinosti."

U novom slučaju, DIICOT istražuje optužbe za trgovinu ljudima, uključujući trgovinu maloljetnicima, seksualne odnose s maloljetnikom, formiranje organizovane kriminalne grupe, pranje novca i utjecanje na izjave svjedoka.

Agencija je također izjavila da su optuženi koristili prisilni metod "laverboj" kako bi eksploatisali 34 ranjive žrtve koje su bile primorane da proizvode pornografske materijale za onlajn naplatu, a da su optuženi zadržali više od 2,8 miliona dolara (2,5 miliona eura) zarađenih na taj način.

"Politička zavjera"

Jedan neimenovani strani državljanin također je seksualno eksploatisao 17-godišnju strankinju, tvrdi DIICOT, i saopćio da je zadržao svih 1,5 miliona dolara (1,3 miliona eura) stečenih kriminalnim aktivnostima. Isti muškarac je navodno "više puta imao seksualne odnose i činove" s 15-godišnjakinjom, tvrdi agencija.

Endru Tejt, koji ima 9,9 miliona pratilaca na platformi X, više puta je tvrdio da tužioci nemaju dokaze protiv njega i da je riječ o političkoj zavjeri s ciljem da ga ušutkaju. Prethodno je bio zabranjen na raznim društvenim mrežama zbog mizoginih stavova i govora mržnje.

Vlasti su već ranije zaplijenile dio imovine braće Tejt.

Nakon njihovog hapšenja u decembru 2022. godine, vlasti su zaplijenile 15 luksuznih automobila, 14 dizajnerskih satova i gotovinu u više valuta. Ukupna vrijednost robe, prema tadašnjim tvrdnjama vlasti, procijenjena je na 3,6 miliona eura (3,9 miliona dolara). U aprilu je Tribunal u Bukureštu presudio da tužilački spis protiv njih ispunjava pravne kriterijume za početak suđenja, ali datum početka još nije određen.

Prošlog mjeseca, sud je poništio raniju odluku kojom je braći Tejt bilo dozvoljeno da napuste Rumuniju dok čekaju suđenje. Odluka suda je konačna i ne može se osporiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.