TRAJU PREGOVORI

Bajden razgovarao s čelnicima Katara i Egipta: Svi se moramo udružiti da postignemo primirje

Jedno pitanje koje je predmet intenzivnih pregovora je insistiranje Izraela da mu se dopusti da zadrži snage duž filadelfijskog kopnenog koridora

Bajden: Konstruktivni pregovori. Facebook

Dž. R.

24.8.2024

Pregovarači dogovora o prekidu vatre u Gazi sastali su se u Kairu kako bi pokušali naći rješenje, a predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) telefonski je razgovarao s čelnicima Katara i Egipta u petak.

Diplomatski napori

U opisu poziva Bijele kuće navodi se da je Bajden razgovarao s katarskim emirom, šeikom Tamimom bin Hamadom Al-Thanijem, i zasebno s egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom al-Sisijem kako bi razgovarali o diplomatskim naporima da se sporazum o prekidu vatre i oslobađanju talaca dovede do zaključka.

Bajden provodi sedam dana odmora na ranču u dolini Santa Ynez u Kaliforniji i pomno prati pregovore o prekidu vatre u Gazi.

Bajdenovi razgovori uslijedili su nakon što je Bijela kuća opisala razgovore u Kairu s ciljem postizanja prekida vatre kao konstruktivne i pozvala sve strane da se udruže kako bi radili na provedbi predloženog sporazuma.

Intezivni pregovori

Jedno pitanje koje je predmet intenzivnih pregovora je insistiranje Izraela da mu se dopusti da zadrži snage duž filadelfijskog kopnenog koridora između Egipta i Gaze.

Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Džon Kirbi (John Kirby) rekao je novinarima da se razgovori nastavljaju u petak s direktorom CIA-e Billom Burnsom i izaslanikom SAD-a za Bliski istok Brettom MekGurkom (McGurk) koji predstavlja Vašington.

Kirbi je rekao da bi predstavnici Hamasa trebali sudjelovati u pregovorima, koji su u četvrtak uključivali pregovarače iz Izraela, SAD-a, Egipta i Katara, ali ne i Hamas.

- Mi smo u Kairu. Oni su u Kairu. Trebamo Hamas da sudjeluje i moramo se uhvatiti u koštac s tim detaljima. I to je ono na što smo ovdje fokusirani sljedećih, nadolazećih dana ovdje tokom vikenda - rekao je Kirby.

Rekao je da su rani znakovi u Kairu bili da su razgovori "bili konstruktivni", ali planirano je još razgovora.

- Stvari idu naprijed - rekao je, demantirajući neka novinska izvješća taje da su razgovori bili blizu propasti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.