JOŠ POSTOJE RAZLIKE

Bajden vrši pritisak na Netanjahua da prihvati sporazum o primirju u Gazi

Bajden je Netanjahuu naglasio hitnost zaključivanja dogovora o prekidu vatre i oslobađanju talaca

AP

FENA

22.8.2024

Američki predsjednik Džo Bajden izvršio je pritisak na izraelskog premijera Benjamina Netanjahua u pogledu hitnosti sklapanja sporazuma o primirju u Gazi i oslobađanju talaca, saopćila je Bijela kuća, ali su Izrael i Hamas čvrsto ostali pri svojim zahtjevima.

Razgovor između dvojice čelnika, u kome je sudjelovala i potpredsjednica Kamala Haris, uslijedio je nakon što su palestinski zdravstveni zvaničnici javili da je najmanje 50 Palestinaca ubijeno u izraelskim zračnim napadima u razdoblju od 24 sata.

Bajden je Netanjahuu naglasio hitnost zaključivanja dogovora o prekidu vatre i oslobađanju talaca, i razgovarao je o predstojećim pregovorima u Kairu kako bi se uklonile sve preostale prepreke - navodi se u saopćenju Bijele kuće.

Američki, izraelski, egipatski i katarski pregovarači, za koje se očekuje da će se sastati u Kairu ovog vikenda, mjesecima se bore da premoste razlike između Izraela i Hamasa.

Dvije strane i u srijedu su, međutim, ostale pri svojim zahtjevima.

- Izrael će insistirati na postizanju svih svojih ratnih ciljeva, kako ih je definirao sigurnosni kabinet, uključujući i to da Gaza više nikada ne predstavlja sigurnosnu prijetnju Izraelu - navodi se u saopćenju Netanyahuovog ureda.

Negirajući izvještaj izraelske televizije, kazao je, međutim, da Izrael nije pristao odustati od zahtjeva za zadržavanjem trupa u filadelfijskom koridoru, graničnom pojasu između Gaze i Egipta, što je bilo glavna tačka sporenja.

U sapćenju Hamasa navodi se da su njegovi dužnosnici, na sastanku s vođom Palestinskog islamskog džihada o napretku u pregovorima, ponovili ključne zahtjeve Hamasa. To uključuje kraj izraelske operacije u Gazi, potpuno povlačenje Izraela i dogovor o razmjeni izraelskih talaca za palestinske zarobljenike koje drži Izrael.

Razgovor između Bajdena i Netanjahua uslijedio je nakon burne posjete regiji američkog državnog sekretara Entonija Blinkena koja je završila u utorak bez pomaka u desetomjesečnom ratu.

U samoj Gazi, izraelska vojska je saopćila da su avioni pogodili tridesetak ciljeva širom enklave, uključujući tunele, lansirna mjesta i osmatračnicu.

Navodi se da su vojnici ubili desetke naoružanih boraca i zaplijenili oružje uključujući eksploziv, granate i automatske puške.

Izraelska vojska napala je školu i obližnju kuću u gradu Gazi, ubivši najmanje četiri osobe i ranivši 15, uključujući nekoliko djece, objavila je Civilna hitna služba Gaze.

Izraelska vojska u saopćenju je navela da je napala borce Hamasa koji su djelovali u komandnom centru unutar kompleksa koji je prije služio kao škola.

Optužio je Hamas da nastavlja djelovati iz civilnih objekata i područja, što dominantna islamistička grupa u Gazi negira.

Komentirajući izraelski napad na školu kojom upravlja UN, šef UN-ove agencije za palestinske izbjeglice, Philippe Lazzarini, napisao je na platformi X da su “djeca ubijena i ranjena. Neka su izgorjela do smrti.”

- Gaza više nije mjesto za djecu. Oni su prva žrtva ovog nemilosrdnog rata. Prekid vatre je prekršen - napisao je on.

U gradu Bani Suhaila u blizini Khan Younisa na jugu Pojasa Gaze, u izraelskom zračnom napad ubijeno je sedam Palestinaca u šatorskom kampu za raseljene osobe, saopćli su liječnici, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.