FOKUS NA ŠIRENJU ARSENALA

Kina zabrinuta zbog američkog nuklearnog strateškog plana

Bijela kuća je sinoć rekla da povjerljivi nuklearni strateški plan koji je ove godine odobrio Bajden nije odgovor na pojedinu zemlju ili prijetnju

Plan je u martu odobrio Džo Bajden. Ap

Dž. R.

21.8.2024

Kina je ozbiljno zabrinuta zbog izvještaja u kojem se kaže da je SAD odobrio nuklearni strateški plan koji se fokusira na kinesko rapidno širenje nuklearnog arsenala, saopćilo je danas kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

- SAD plasira priču o kineskoj nuklearnoj prijetnji, pronalazeći izgovore za traženje strateške prednosti - rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Mogući izazovi

Prema izvještaju New York Timesa, američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) odobrio je u martu visoko povjerljivi nuklearni strateški plan koji je fokusiran na brzorastući kineski arsenal, ali također nastoji pripremiti SAD za moguće koordinirane nuklearne izazove iz Kine, Rusije i Sjeverne Koreje.

- Kina je ozbiljno zabrinuta zbog relevantnog izvješća, a činjenice su u potpunosti dokazale da su Sjedinjene Države zadnjih godina neprekidno raspirivale takozvanu teoriju kineske nuklearne prijetnje - rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning na redovnom brifingu za novinare.

Rastući broj oružja

Bijela kuća je sinoć rekla da povjerljivi nuklearni strateški plan koji je ove godine odobrio Bajden nije odgovor na pojedinu zemlju ili prijetnju.

SAD je stalno ukazivao na kinesko ekspanzivno i rastuće nuklearno oružje. U godišnjem izvještaju Pentagona prošlog oktobra navedeno je da Kina ima više od 500 operativnih nuklearnih bojevih glava u svom arsenalu, a vjerojatno će imati više od 1000 bojevih glava do 2030.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.