REAKCIJE

Netanjahu: Izrael se neće povući sa koridora u Gazi ni pod kojim okolnostima

Izrael neće, ni pod kojim okolnostima, napustiti koridore Filadelfija i Netzarim, kaže izraelski premijer

Benjamin Netanjahu. Anadolija

Anadolija

20.8.2024

Izrael se ni pod kojim okolnostima neće povući s Filadelfijskog koridora na granici Gaze i Egipta i Netzarima, koji dijeli Pojas Gaze na dva dijela, izjavio je u utorak premijer Benjamin Netanjahu.

- Izrael ni pod kojim okolnostima neće napustiti Filadelfijski koridor i Netzarim uprkos ogromnom pritisku pod kojim je da to učini - rekao je Netanjahu u izjavama koje je citirao izraelski dnevnik Maariv tokom sastanka s porodicama Izraelaca koji su zarobljeni u Gazi.

Dodao je da su to strateški principi, i vojno i politički.

Njegova izjava uslijedila je nekoliko sati nakon što su američki predsjednik Džo Bajden i državni sekretar Entoni Blinken rekli da je izraelski premijer pristao na nedavni prekid vatre i zamjenu zarobljenika koji je iznio Vašington.

Pregovori o prekidu vatre u Gazi u Kataru završeni su u petak predstavljanjem "prijedloga koji sužava jaz" između Izraela i Hamasa koji je u skladu s principima koje je Biden iznio 31. maja.

Bajden je u maju rekao da je Izrael predstavio trofazni sporazum kojim će se okončati neprijateljstva u Gazi i osigurati oslobađanje talaca koji se drže u obalskoj enklavi. Plan uključuje prekid vatre, razmjenu talaca i zarobljenika i rekonstrukciju Gaze.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.