UHAPŠENO 17 OSOBA

Zaplijenjeno 4,5 tone kokaina na području Galapagosa

Osim kokaina, zaplijenjeno je i oko 2.000 litara goriva, bez dokumentacije

Uhapšeno 17 osoba. Mornarica Ekvadora

N. H.

20.8.2024

Pet čamaca i 4.500 kilograma kokaina zaplijenjeno na području arhiplega Galapagosa, u akciji ekvadorske mornarice, u kojoj je uhapšeno 17 osumnjičenih, kazao je izvor “Vijesti” iz strane sigurnosne službe.

Tokom akcije, koja je izvedena otprilike 290 nautičkih milja od ostrva San Kristobal, dio narko trafikanata pokušao je da pobjegne. Tokom bjekstva, sa jednog od čamaca izbacili su oko 1,5 tonu kokaina, koju je pronašla i zaplijenila Jedinica ekvadorske mornarice.

“Vijestima” je objašnjeno da su sigurnosne snage, prije nekoliko dana, na osnovu obavještajnih podataka, presrele manji brod, čija je posada bezuspješno pokušala da se spasi droge i pobjegne. U nastavku te akcije, dan kasnije, presretnuto je i zaplijenjeno nekoliko plovila - četiri pomoćna brza čamca i ribarski čamac, navodno povezanih sa krijumčarenjem kokaina.

Ti čamci plovili su jugoistočno od pokrajine Galapagos, oko 310 nautičkih milja od tog arhipelaga u Tihom okeanu.

Osim kokaina, zaplijenjeno je i oko 2.000 litara goriva, bez dokumentacije, a uhapšeno je 16 državljana Ekvadora i jedan državljanin Kolumbije.

- Operacija je sprovedena na osnovu informacija koje je dostavila obavještajna služba, koja je 13. augusta, u neobičnom tranzitu, otkrila ribarski brod koji je plovio prema Galapagosu. Posada sumnjivog broda, nakon što je primijetila prisustvo Jedinice obalske straže, počela je bacati pakete u vodu, ostavljajući otprilike 1,5 tonu kokaina u vodi, koje je izvukla jedinica ekvadorske mornarice. Dan kasnije brod straže primijetio je ribarski brod na sumnjivom kursu. I tog dana osumnjičeni su pokušali da pobjegnu zanatskim čamcima, ali je obalska straža bila brža - svi su sustignuti i uhapšeni. Tokom uviđaja utvrđeno je da plovila prevoze više paketa supstance za koju se sumnja da je kokain - kazali su iz ekvadorske mornarice.

Ističu da su svi uhapšeni međusobno povezani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.