SARADNJA

Novi vijetnamski čelniik To Lam u posjeti Pekingu, razgovarao s Xi Jinpingom

Lam je u nedjelju stigao u južnu kinesku pokrajinu Guangzhou u trodnevnu posjetu

To Lam. AP

FENA

19.8.2024

Kineski predsjednik Xi Jinping razgovarao je u ponedjeljak s novim vijetnamskim čelnikom To Lamom u Pekingu, u njegovoj prvoj državnoj posjeti otkako je preuzeo dužnost, javila je kineska državna novinska agencija Xinhua.

Sastanak nagovještava bliske veze između dvije komunističke susjedne zemlje, koji imaju dobro razvijene ekonomske i trgovinske odnose uprkos povremenim graničnim sukobima u energentima bogatom Južnom kineskom moru.

Kina, koja je oduševljena time što je Lam izabrao Peking za svoje prvo službeno putovanje, saopćila je prošle sedmice da to "u potpunosti odražava veliki značaj i važnost koju pridaje razvoju veza između obje strane".

Lam je u nedjelju stigao u južnu kinesku pokrajinu Guangzhou u trodnevnu posjetu koji će uključivati ​​sastanke s kineskim premijerom Li Qiangom i drugim kineskim najvišim zvaničnicima.

Dok je bio u Guangzhouu, posjetio je neka kineska mjesta gdje je bivši predsjednik Ho Chi Minh predvodio revolucionarne aktivnosti.

Prošlog su decembra Kina i Vijetnam potpisali više od desetak sporazuma kada je Xi posjetio Vijetnam.

Sporazumi, čiji detalji nisu objavljeni, obuhvataju jačanje željezničke saradnje i razvoja, ulaganja u raznim područjima i uspostavu komunikacije za rješavanje neočekivanih incidenata u Južnom kineskom moru.

U podužoj zajedničkoj deklaraciji obje su zemlje saopćile da će raditi na prekograničnom željezničkom povezivanju, navodeći tri željeznička projekta koji uključuju jedan koji povezuje planinski Lao Cai na sjeverozapadu Vijetnama s lučkim gradom Haiphongom i potencijalni koji povezuje dva obalna grada s Haiphongom.

U saopćenju se spominje kontinuirana podrška željezničkim kompanijama obju zemlje u daljnjoj saradnji kako bi se poboljšala efikasnost vijetnamske robe koja prolazi kroz Kinu.

Također je spomenut rad na drugim projektima u okviru vodećeg kineskog infrastrukturnog programa, Inicijativa Pojas i put, te je istaknuta investiciona saradnja u poljoprivredi, infrastrukturi, energetici, digitalnoj ekonomiji, zelenom razvoju i drugim poljima.

Kina i Vijetnam uspostavili su diplomatske veze 1950. i dogovorili su sveobuhvatno strateško partnerstvo suradnje 2008. koje je zajednički ojačano pet godina kasnije kako bi se proširilo na više zajedničkih međunarodnih i regionalnih polja od obostranog interesa, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.