DRŽAVNI SEKRETAR SAD

Blinken doputovao u Izrael na razgovore o prekidu vatre u Gazi

Očekuje se da će on posjetiti i Egipat u utorak u sklopu svoje trenutne turneje

Entoni Blinken. Platforma X

Anadolija

18.8.2024

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) doputovao je u Izrael večeras kako bi razgovarao o primirju u Pojasu Gaze i dogovoru o razmjeni zarobljenika s Hamasom, prenosi Anadolu.

Šef američke diplomatije bi se u ponedjeljak trebao sastati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom (Netanyahu), predsjednikom Isakom Herzogom (Isaac) i ministrom odbrane Joavom Galantom (Yoav Gallant), objavio je izraelski dnevnik “Yedioth Ahronoth”.

Pregovori o prekidu vatre

Očekuje se da će Blinken posjetiti i Egipat u utorak u sklopu svoje trenutne turneje.

Pregovori o prekidu vatre u glavnom gradu Katara, Dohi, završeni su u petak predstavljanjem “prijedloga koji sužava jaz” između Izraela i Hamasa koji je u skladu s principima koje je postavio američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) 31. maja.

Bajden je u maju rekao da je Izrael predstavio trofazni sporazum kojim će se okončati neprijateljstva u Gazi i osigurati oslobađanje talaca koji se drže u obalskoj enklavi. Plan uključuje prekid vatre, razmjenu talaca i zarobljenika i rekonstrukciju Gaze.

Mjesecima, SAD, Katar i Egipat pokušavaju postići sporazum između Izraela i Hamasa kako bi osigurali razmjenu zarobljenika i prekid vatre, te omogućili da humanitarna pomoć uđe u Gazu.

Ali posrednički napori su zaustavljeni zbog Netanyahuovog odbijanja da ispuni Hamasove zahtjeve.

Više od deset mjeseci rata

Kršeći rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koja zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Pojas Gaze od napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra 2023. godine.

Ubijeno je skoro 40.100 Palestinaca, uglavnom žena i djece.

Više od deset mjeseci nakon izraelskog rata, veliki dijelovi Pojasa Gaze su u ruševinama.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čijom je najnovijom presudom Tel Avivu naloženo da odmah zaustavi vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata prije nego što je napadnut 6. maja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.