BRITANSKI MINISTAR

Lemi: Izraelski napad na školu u Gazi pokazao da za Palestince nema sigurnog utočišta

Nalazimo se u ključnom trenutku za globalnu stabilnost. Naredni sati i dani mogli bi definisati budućnost Bliskog istoka - rekao je Lemi u saopćenju

Dejvid Lemi. Anadolija

Anadolija

15.8.2024

Britanski ministar vanjskih poslova Dejvid Lemi (David Lammy) objavio je u četvrtak da je u interesu i Izraelaca i Palestinaca da se hitno dogovore oko sporazuma o prekidu vatre, javlja Anadolija.

- Nalazimo se u ključnom trenutku za globalnu stabilnost. Naredni sati i dani mogli bi definisati budućnost Bliskog istoka - rekao je Lemi u saopćenju.

Njegove izjave dolaze dok posrednici iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Katara, Egipta i Izraela učestvuju u pregovorima o prekidu vatre u Gazi.

Lemi je kazao da je izraelski napad na školu "Al-Tabeen" u Gazi pokazao da za Palestince više nema sigurnog utočišta.

- Ovi razgovori su prilika da se osigura trenutni prekid vatre koji štiti civile u Gazi, omogući oslobađanje talaca koje još uvijek okrutno drži Hamas te vrati stabilnost u opasnom trenutku za regiju - naveo je britanski ministar.

Dodao je da je sa partnerima iz cijelog regiona razgovarao o hitnoj potrebi okončanja ovog sukoba.

Lemi je istakao da je svima jasno da bi prekid vatre ne samo zaštitio civile u Gazi, već i spriječio eskalaciju i omogućio prijeko potrebnu stabilnost na Bliskom istoku.

- U interesu je i Izraelaca i Palestinaca da se hitno postigne dogovor. Pozivam sve strane da se uključe u pregovore s dobrom namjerom i pokažu fleksibilnost potrebnu za postizanje sporazuma - kazao je Lemi.

Kako navode pojedini mediji, Lammy će otputovati u Izrael u "pokušaju da spriječi opći rat na Bliskom istoku".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.