15 MJESECI ZATVORA

Britanka osuđena na zatvor, na Facebooku napisala komentar: "Raznesite džamiju s ljudima u njoj"

Svini je svoj komentar objavila u Facebook grupi koja broji oko 5.100 članova, a jedan od njih je policiji prijavio govor mržnje

Svini: Govor mržnje. Platforma X

E. Ć.

14.8.2024

Njegovateljica iz Velike Britanije Džuli Svini (Julie Sweeney, 53) osuđena je na 15 mjeseci zatvora nakon što je priznala da je na Facebooku objavila: "Nemojte štititi džamije, raznesite džamiju s odraslima u njoj, prenosi Sky News.

Ova presuda dolazi u trenutku dok britanski sudovi izriču kazne zbog nereda koji su uslijedili nakon ubistva tri mlade djevojke u Sautportu 29. jula.

Svini je svoj komentar objavila u Facebook grupi koja broji oko 5.100 članova, a jedan od njih je policiji prijavio govor mržnje.

Policija je privela Svini koja se branila navodeći "kako puno ljudi govori takve stvari", a kasnije je priznala krivicu za slanje poruke u kojoj je prijetila smrću ili ozbiljnom povredom.

- Takozvani ratnici na tipkovnici poput tebe moraju naučiti preuzeti odgovornost za svoj odvratan i huškački jezik - rekao je sudija Stiven Everet (Steven Everett) tokom izricanja presude, prenio je Sky News.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.