PORUKA IZ VAŠINGTONA

State Department: Jednostrana akcija protiv džamije Al-Aksa neprihvatljiva

Naglasio je kako ovakvi postupci umanjuju ono što je deklarirani cilj za regiju

SAD se zalaže za očuvanje statusa quo. Anadolija

Anadolija

13.8.2024

Upad stotina radikalnih Izraelaca u kompleks džamije Al-Aksa u okupiranom Istočnom Al-Qudsu (Jerusalem) je "neprihvatljiv", poručeno je iz State Departmenta, javlja Anadolu.

- Dopustite mi samo da jasno kažem da se Sjedinjene Američke Države čvrsto zalažu za očuvanje historijskog statusa quo u pogledu svetih mjesta u Jerusalemu. Svaki jednostrani postupak poput ovog koji ugrožava takav status quo je neprihvatljiv - poručio je zamjenik glasnogovornika State Departmenta Vedant Patel.

Njegove su primjedbe uslijedile nakon što su ilegalni izraelski doseljenici, kao i krajnje desničarski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir, njegov kolega ministar Otzma Yehudit Yitzhak Wasserlauf i član Knesseta iz stranke Likud Amit Halevi danas upali u kompleks kako bi obilježili Tisha B'Av, godišnji židovski dan posta koji obilježava pojavu nekoliko katastrofa u židovskoj povijesti.

- I ne samo da je neprihvatljivo, već narušava ono za što mislimo da je vitalno u vrijeme dok radimo na tome da ovaj sporazum o prekidu vatre u Gazi pređe cilj - istakao je Patel.

Naglasio je kako ovakvi postupci umanjuju ono što je deklarirani cilj za regiju, a to je rješenje s dvije države, palestinska država i izraelska država koje su jedna uz drugu, žive dostojanstveno i skladno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.