POSTALA SEDMA DRŽAVA

Južna Afrika: Uključenje Turske u slučaj genocida u Gazi protiv Izraela donijet će novu perspektivu

Intervencija Turske omogućit će najvišem sudu da to vidi iz nove perspektive - rekao je Ronald Lamola

Uključenje Turske u slučaj genocida u Gazi. Anadolija

Anadolija

12.8.2024

Južnoafrička Republika u ponedjeljak je pozdravila uključenje Turske u tužbu za genocid u Gazi protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), rekavši da će to "donijeti novu perspektivu", javlja Anadolija.

- Intervencija Turske omogućit će najvišem sudu da to vidi iz nove perspektive - rekao je Ronald Lamola, južnoafrički ministar međunarodnih odnosa i saradnje.

Pridruživanje Turske u slučaju Južnoafričke Republike protiv Izraela "pokazuje koliko je slučaj čvrst", rekao je Lamola novinarima u glavnom gradu Pretoriji.

Ankara je prošle sedmice podnijela svoju izjavu da se pridružuje slučaju za kršenje Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida koji je pokrenula Južnoafrička Republika protiv Izraela.

Time je Turska postala sedma država koja je pred ICJ-om izjavila da se želi uključiti u slučaj tužbe za genocid između Južnoafričke Republike i Izraela, nakon Nikaragve, Kolumbije, Libije, Meksika, Palestine i Španije.

Južnoafrička Republika pokrenula je tužbu za genocid protiv Izraela pred ICJ-om 26. decembra 2023. godine, navodeći da je Tel Aviv prekršio Konvenciju o genocidu iz 1948. zbog svoje tekuće ofanzive na Pojas Gaze.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.