TURSKI MINISTAR

Fidan u razgovoru s Blinkenom tražio da se izvrši pritisak na Izrael

Tokom telefonskog razgovora, dvojica zvaničnika razgovarali su i o pregovorima između Izraela i Hamasa i rastućim tenzijama u regionu

Fidan u razgovoru s Blinkenom. Anadolija

Anadolija

12.8.2024

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan u telefonskom razgovoru sa američkim kolegom Antonyjem Blinkenom pozvao je Izrael da izbjegava "provokativne akcije" koje bi mogle dovesti do dalje eskalacije sukoba, javlja Anadolija.

Fidan je razgovarao s Blinkenom na prijedlog američkog državnog sekretara.

Šef turske diplomatije je naglasio potrebu da se izvrši pritisak na Izrael za trajni prekid vatre u Gazi, objavio je glasnogovornik turskog Ministarstva vanjskih poslova Oncu Keceli.

Tokom telefonskog razgovora, dvojica zvaničnika razgovarali su i o pregovorima između Izraela i Hamasa i rastućim tenzijama u regionu.

- Ministar Fidan je kazao da su ubistvo šefa političkog biroa Hamasa Ismaila Haniyeha i masakr nad Palestincima još jednom pokazali nespremnost Izraela da postigne mir - rekao je Keceli.

Fidan je također poručio da je Hamas ranije pokazao konstruktivan stav prema pitanju prekida vatre.

Napetosti su visoke na Bliskom istoku nakon atentata na političkog vođu Hamasa Ismaila Haniyeha 31. jula u glavnom gradu Irana Teheranu i izraelskog atentata na višeg zapovjednika Hezbolaha Fuada Shukra u Bejrutu.

Hamas i Iran optužili su Izrael da je izvršio atentat na Haniyeha, dok Tel Aviv nije potvrdio niti odbacio odgovornost.

Iran je obećao "oštru kaznu" za Izrael kao odmazdu za Haniyehovo ubistvo na iranskom tlu.

Također se očekuje da će Hezbolah, libanska grupa, uzvratiti nakon što je Izrael ubio Shukra u zračnom napadu na južno predgrađe Bejruta 30. jula.

Eskalacija dolazi usred tekuće izraelske ofanzive na Pojas Gaze u kojoj je ubijeno gotovo 40.000 Palestinaca nakon napada palestinske grupe otpora Hamas 7. oktobra prošle godine u kojem je ubijeno 1.139 Izraelaca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.