NOVI DETALJI

Video / Objavljen snimak leta aviona i trenutak tragedije: Strmoglavio se 4.000 metara za minutu

Letio je 1 sat i 35 minuta bez ikakvih incidenata, ali je potom napravio nagli zaokret

Pad aviona ukazuje na određenu anomaliju. X

Dž. R.

10.8.2024

Još nije poznato šta je izazvalo nesreću aviona koji je krenuo iz Cascavela (PR) za Guarulhos (SP).

Letio je 1 sat i 35 minuta bez ikakvih incidenata, ali je potom napravio nagli zaokret, strmoglavio se 4.000 metara za 1 minut i nestao sa radara. Eksplodirao je nakon što je udario u krov kuće.

Stručnjaci kažu da spiralni pad ukazuje na pojavu zastoja što se dešava kad letjelica izgubi podršku koja joj omogućava da leti.

Nisu odgovarali

Avion je poletio u 11:46 sati i let je nesmetano nastavljen do 12:20 sati.

Nakon 24 minute dizao se sve dok nije dostigao 5.000 metara nadmorske visine u 12:23, i nastavio letjeti na toj visini do 13:21, kada je počeo da gubi visinu.

U tom trenutku letjelica je napravila oštar zaokret.

Prema brazilskim zračnim snagama (FAB), od 13:21 letjelica nije odgovorila na pozive prilazne kontrole u Sao Paulu, niti je proglasila hitan slučaj ili prijavila da je u nepovoljnim vremenskim uslovima.

U 13:22 – minut nakon vremena posljednjeg rekorda – visina je bila 1.250 metara, slijedi pad od oko 4.000 metara. Brzina ovog pada iznosila je 440 km/h.

Odjel za kontrolu zračnog prostora (DECEA) izvijestio je da je ‘Salvaero’ pozvan u 13:26 i pronašao srušenu letjelicu unutar stana.

Spiralni pad

Još nije poznato šta je izazvalo nesreću, ali spiralni pad ukazuje na pojavu zastoja, što se dešava kada letjelica izgubi podršku koja joj omogućava da leti. Zastoj je situacija u kojoj krilo potpuno gubi korisnu uzgonu, što uzrokuje nagli pad aviona. U zavisnosti od visine i stanja, moguće je povratiti visinu u letu.

Iz aviokompanije je saopćeno kako su svi operativni sistemi u avionu radili prije polijetanja, a da je avionom upravljala dobro obučena i iskusna ekipa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.