NAKON TEŠKE BOLESTI

Preminula Suzan Vojcicki, žena u čijoj garaži je napravljen Google

Suzan Vojcicki je vodila Alphabetovu kompaniju YouTube od 2014. do početka 2023. godine

Suzan Vojcicki bila izvršna direktorka YouTube-a. samaa.tv

Z. K.

10.8.2024

Suzan Vojcicki (Susan Wojcicki), bivša izvršna direktorka YouTube-a, preminula je nakon borbe sa rakom. Izvršni direktor Google-a i Alphabet-a, Sundar Pičai, oglasio se na platformi X kako bi podijelio svoj omaž ovoj liderki u industriji, a ubrzo su mu se pridružili i drugi, odajući počast.

Objavio njen suprug

Njen suprug, Denis Troper, objavio je vijest o njenoj smrti putem Facebooka.

- S dubokom tugom objavljujem vijest o smrti Suzan Vojcicki. Moja voljena supruga i majka naše petoro djece napustila nas je danas nakon dvije godine borbe sa nemikrocelularnim rakom pluća. Susan nije bila samo moj najbolji prijatelj i partner u životu, već i briljantan um, brižna majka i draga prijateljica mnogima. Njeno naslijeđe u našoj porodici i svijetu je nemjerljivo. Skrhani smo, ali zahvalni za vrijeme koje smo proveli s njom. Molimo vas da mislite na našu porodicu dok prolazimo kroz ovaj težak period - napisao je.

- Neizmerno sam ožalošćen gubitkom moje drage prijateljice Suzan Vojcicki nakon dvije godine borbe sa rakom. Ona je bila ključna za historiju Google-a kao i bilo ko drugi, i teško je zamisliti svijet bez nje. Bila je nevjerovatna osoba, liderka i prijateljica koja je imala ogroman uticaj na svijet, a ja sam jedan od mnogih Guglovaca koji su bolji zahvaljujući njoj. Nedostajaće nam neizmjerno. Naše misli su uz njenu porodicu. Počivaj u miru, Susan - napisao je Pičai.

Bila i savjetnica

Suzan Vojcicki je vodila Alphabetovu kompaniju YouTube od 2014. do početka 2023. godine. Također je bila savjetnica za Google i njegovu matičnu kompaniju, Alphabet. Imala je duboko ukorjenjenu povezanost sa Google-om, jer su 1998. godine Sergej Brin i Leri Pejdž iznajmili njenu garažu kako bi razvili Guglov pretraživač, piše Forbes.

Pridružila se Google-u kao 16. zaposleni 1999. godine. Također je zagovarala akviziciju YouTube-a za 1,65 milijardi dolara, a kasnije je povećala broj gledalaca platforme na 2,5 milijardi mjesečnih korisnika. Inače, Mark, njen sin (19), pronađen je mrtav u studentskom domu ranije ove godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.