DIO VEĆEG SLUČAJA

Hanter Bajden optužen za primanje novca od rumunskog oligarha: Želio utjecati na agencije američke vlade

Republikanci već dugo optužuju 54-godišnjeg Hantera Bajdena za trgovanje utjecajem

Hanter Bajden: Prijeti mu kazna od 25 godina. PIXSELL

Dž. R.

9.8.2024

Hanter Bajden (Hunter Biden) je optužen za primanje novca od rumunjskog oligarha koji je želio utjecati na agencije američke vlade. 

Utaja poreza

Ova optužba je dio slučaja protiv predsjednikova sina kojeg terete za utaju poreza u iznosu od 1.4 miliona dolara u vrijeme kada je trošio novac na drogu i automobile, između 2016. i 2019.

Republikanci već dugo optužuju 54-godišnjeg Hantera Bajdena za "trgovanje utjecajem", iako istrage Kongresa tek trebaju utvrditi bilo kakvu krivnju. Suđenju u slučaju utaje poreza trebalo bi krenuti tokom septembra u Kaliforniji, a Hanter se izjasnio da nije kriv.

Prema sudskom podnesku sastavljenom u srijedu na saveznom sudu u Los Angelesu, rumunjski je državljanin angažirao Hantera za pravne poslove 2015., u vrijeme dok je njegov otac bio potpredsjednik pod tadašnjim predsjednikom Barakom Obamom (Barack), piše BBC.

Optužen za korupciju

Dok se u podnesku rumunjski poduzetnik identificira samo njegovim inicijalima, G.P., američki mediji objavili su kako se radi o Gabrielu Popoviciuu, koji je u to vrijeme bio suočen s optužbama za korupciju u Rumuniji.

U podnesku su tužitelji rekli da planiraju dokazati kako su Hanter i njegov suradnik primili naknadu od stranog državljanina koji je pokušavao utjecati na američku politiku i javno mnijenje te potaknuti SAD da se pozabave rumunjskom istragu o G.P.-u.

U podnesku se također navodi da su Hanter i njegov saradnik bili zabrinuti da bi lobiranje moglo imati političke posljedice za optuženikova oca, Džo Bajdena (Joe Biden), tako da su željeli prikriti "pravu prirodu" dogovora. Tužitelji vjeruju kako su Hanter i dva saradnika podijelili 3 miliona dolara koje su dobili od Popoviciua.

Kratka kazna

Popoviciu je 2017. osuđen na sedam godina zatvora zbog prevare s nekretninama. Republikanci u Zastupničkom domu, koji su prošle godine pokrenuli istragu o inozemnim poslovnim vezama obitelji Bajden, ranije su izrazili zabrinutost oko veza između Hantera i Popoviciua.

Najnovije tvrdnje protiv Hantera Bidena stižu manje od dva mjeseca nakon što je proglašen krivim po sve tri tačke optužnice u saveznom suđenju za oružje održanom u Delawareu. Iako mu prijeti maksimalna kazna od 25 godina zatvora, ovo mu je prvi prijestup, i to još nenasilnog karaktera, tako da neće dobiti tako dugu kaznu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.