NORVEŠKA OKRIVILA VLADU

Izrael poništio akreditacije norveškim diplomatama za palestinska područja

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Kac (Katz) rekao je da je odluka donesena "kao odgovor na norveško protuizraelsko ponašanje

Izrael poništio akreditacije norveškim diplomatama. Anadolija

FENA

8.8.2024

Izrael je danas poništio akreditacije za osmero norveških diplomata koji su radili kao predstavnici pri palestinskim vlastima, što je norveški ministar vanjskih poslovao ocijenio "ekstremnim činom".

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Kac (Katz) rekao je da je odluka donesena "kao odgovor na norveško protuizraelsko ponašanje, uključujući priznanje palestinske države."

- Norveška provodi jednostranu politiku u vezi palestinskog pitanja i bit će prema tome uklonjena s palestinskog pitanja - poručio je Kac.

- Norveška je okrivila vladu izraelskog premijera Benjamina Netanjahua (Netanyahua) za diplomatski spor i sada razmatra kako će odgovoriti na situaciju - rekao je norveški ministar vanjskih poslova Espen Barth Eide.

- Ovo je ekstremni čin koji se u prvom redu odražava na našu sposobnost da pomažemo palestinskom stanovništvu. Današnja odluka imat će posljedice na naše odnose s Netanyahuovom vladom - rekao je on.

Norveška je 1990-ih pomogla u sklapanju Sporazuma iz Osla koji su trebali uspostaviti mir između Izraelaca i Palestinaca. Norveška predsjedava međunarodnom donatorskom grupom za Palestince.

Odluku su osudile i palestinske vlasti označivši to kao "kršenje međunarodnog prava".

- Odluka izraelskog ministarstva vanjskih poslova u vezi s norveškom misijom u Palestini ima opasne dimenzije i imat će velike posljedice - poručio je Hussein Al-Sheikh, generalni sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije predsjednika u objavi na platformi X.

Norveška je dugo tvrdila da se rješenje s dvije države može postići samo kroz dijalog, a ne jednostranim pristupom, ali je na kraju izgubila povjerenje u tu strategiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.