INDEKS TROŠKOVA ŽIVOTA

Ženeva najskuplji grad za život

Na drugom mjestu je Cirih, dok je Njujork na trećem

Ženeva. Avaz/Canva

FENA

8.8.2024

Internetska baza podataka Numbeo utvrdila je u svom indeksu troškova života, koji objavljuje svakih šest mjeseci, da je švicarski grad Ženeva imao najvišu ukupnu ocjenu troškova života za prvu polovinu ove godine.

Na drugom mjestu je Cirih, dok je Njujork na trećem, prenosi Sky News.

Iznenađenje za svakoga ko živi u Londonu ali ovaj put glavni grad Velike Britanije nije bio u prvih 10, već je zauzeo 13. mjesto na toj listi.

Što se tiče ostalih gradova Ujedinjenog Kraljevstva, Edinburg je zauzeo 30. mjesto - odmah iznad Amsterdama - dok su se Manchester i Glasgow našli na 53. i 54. mjestu.

Američki gradovi činili su veći dio vrha popisa, te je pored New Yorka koji je na trećem mjestu San Francisco zauzeo četvrto mjesto, a odmah iza njega je Boston.

Na šestom mjestu se našao glavni grad Islanda Rejkjavik dok ostatak liste u prvih deset zauzimaju američki gradovi Washington DC, Seattle, Los Angeles i Chicago.

Kompanija koja se bavi bazama podataka posmatrala je faktore kao što su cijena namirnica, prehrana u restoranima, troškovi najma i koliko daleko ide lokalna valuta kako bi formulirala svoje rezultate.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.