POSTALA SEDMA ZEMLJA

Turska podnijela zahtjev ICJ-u za učešće u procesu u okviru tužbe za genocid protiv Izraela

Time je Turska postala sedma zemlja koja je pred ICJ-om izjavila da se želi uključiti u slučaj tužbe za genocid između Južne Afrike i Izraela

Turska. Anadolija

Anadolija

7.8.2024

Turska je u srijedu podnijela zahtjev Međunarodnom sudu pravde (ICJ) za učešće u procesu u okviru tužbe za genocid protiv Izraela, javlja Anadolija.

Delegacija koju čine turski ambasador u Hagu Selcuk Unal i zastupnici u Velikoj narodnoj skupštini Turske predali su danas sekretarijatu ICJ-a tursku izjavu o uključenosti.

Sedma zemlja

Time je Turska postala sedma zemlja koja je pred ICJ-om izjavila da se želi uključiti u slučaj tužbe za genocid između Južne Afrike i Izraela, nakon Nikaragve, Kolumbije, Libije, Meksika, Palestine i Španije.

Turska se ističe kao najvažnija regionalna zemlja koja se do sada odlučila uključiti u proces.

Države mogu intervenirati u predmetu koji je podnijet ICJ-u na osnovu člana dva Statuta Suda.

Krajem prošle godine Južnoafrička Republika podnijela je tužbu protiv Izraela na Međunarodnom sudu pravde zbog kršenja Konvencije Ujedinjenih naroda (UN) o sprečavanju i kažnjavanju genocida iz 1948. godine.

Južnoafrička Republika zatražila je od ICJ-a donošenje odluke o mjerama opreza zbog hitnosti situacije u Gazi, a rasprave o zahtjevu za mjerama opreza održane su u Palači mira u Hagu 11. i 12. januara.

Mjere predostrožnosti

Sud je odluku o mjerama predostrožnosti objavio 26. januara.

Međunarodni sud pravde (ICJ) naredio je, između ostalog, Izraelu da preduzme mjere za sprečavanje genocida, kao i kažnjavanje direktnog podsticanja na genocid u Pojasu Gaze. Izrael ima rok od mjesec dana da izvijesti sud o tome šta radi kako bi ispunio naredbu ICJ-a o preduzimanju svih mjera koje su u njegovoj moći da spriječi djela genocida u Gazi.

Međunarodni sud pravde (ICJ) potom je 28. marta, po dodatnom zahtjevu Južnoafričke Republike podnesenom 6. marta naznačio nove mjere budući da privremene mjere navedene u prethodnom nalogu "ne rješavaju u potpunosti posljedice koje proizlaze iz promjene situacije".

- Od 26. januara, katastrofalni životni uvjeti Palestinaca u Pojasu Gaze dodatno su se pogoršali, posebno u svjetlu dugotrajnog i široko rasprostranjenog uskraćivanja hrane i drugih osnovnih potrepština kojima su bili izloženi Palestinci u Pojasu Gaze - istakao je IJC.

ICJ je također 24. maja Izraelu naredio da odmah zaustavi svoju vojnu ofanzivu na Rafah, grad u južnom Pojasu Gaze.

- Izrael mora odmah prekinuti vojnu ofanzivu i sve druge akcije u Rafahu koje bi Palestincima u Gazi mogle proizvesti uslove života koji bi mogli dovesti do njenog fizičkog uništenja u cijelosti ili djelomično - rekao je Nawaf Salam, predsjednik Međunarodnog suda pravde čitajući odluku o dodatnim privremenim mjerama koje je zatražila Južna Afrika u slučaju "genocid" protiv Izraela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.