MIŠLJENJE JAVNOSTI

Podjele oko abortusa u Italiji se intenzivirale pod vlašću Meloni: Ginekolozi najglasniji

Abortusi u Italiji legalni su unutar prva tri mjeseca trudnoće, a potom ako su majčino mentalno ili fizičko zdravlje ozbiljno ugroženi

Meloni: Neće mijenjati ili ukinuti zakon iz 1978.. Japan times

Z. K.

7.8.2024

Italija u Giorgiji Meloni ima premijerku koja se od svih čelnika zapadne Evrope vjerovatno najotvorenije protivi pobačaju, no prekid trudnoće i prije njene vladavine nije bilo lako provesti u toj većinski katoličkoj zemlji, piše Reuters.

Kad je 33-godišnja muzičarka iz Napulja Linda Feki na društvenim mrežama podijelila stigmu i zlostavljanje koje je pretrpjela tokom zahvata, primila je poruke podrške mnogih Italijanki koje su se identificirale s njenim iskustvom. Primila je i kritike i uvrede, što je pokazatelj sve intenzivnije društvene podjele u Italiji pod vodstvom Meloni.

Prva tri mjeseca

- Odlučila sam ispričati svoju priču jer sam javna osoba i možda moj glas snažnije rezonira. Osjetila sam svojevrsnu odgovornost kao građanka, ali i kao umjetnica, poslati poruku da je pobačaj pravo - rekla je Reutersu.

Abortusi u Italiji legalni su unutar prva tri mjeseca trudnoće, a potom ako su majčino mentalno ili fizičko zdravlje ozbiljno ugroženi. No, na putu provedbe stoje mnoge birokratske, kulturne i praktične prepreke. Ukupno 63 posto ginekologa širom Italije poziva se na „priziv savjesti”, odbijajući učestvovati u pobačajima, pokazuju podaci italijanskog ministarstva zdravstva. Na jugu Italije taj postotak raste na 80 posto.

Feki je objavila da se prvo uputila u napuljsku bolnicu San Paolo gdje ju je ginekolog ispitivao želi li doista pobaciti te je insistirao da je njena trudnoća u puno kasnijoj fazi nego što je zbog perioda otkad je posljednji put vidjela svog partnera. Ljekar je potom implicirao da je Feki spavala i s drugima. Pregled kod privatnog ginekologa kasnije je potvrdio da je trudnoća doista u ranijoj fazi nego što je tvrdio ljekar u napuljskoj bolnici.

Doktor Luigi Terraciano, čelnik ginekološko-akušerskog odjela u San Paolu, izrazio je žaljenje zbog lošeg iskustva Feki.

- Moja je želja i interes sastati se s njom i razjasniti situaciju, ako ona to želi - rekao je Reutersu.

Više opreza

Feki je potom otišla u bolnicu Cardarelli. Tamo joj je lijek koji je dobila prije operacije uzrokovao intenzivnu bol, no niko joj nije ponudio neko sredstvo za ublažavanje te boli. Nakon operacije medicinska sestra, također pod prizivom savjesti, odbijala se odazvati na njein poziv. Pobačaj je izveden 4. marta, na dan kad je susjedna Francuska uvrstila pravo na abortus u ustav.

Na Instagramu je napisala kako joj je „slomilo srce” kad su je ljekar i sestre prekorili zbog trudnoće „odmah nakon operacije”.

- Ne bi smjelo biti osuđivanja zbog izbora koji je naše pravo - kazala je Reutersu.

Portparol Cardarellija pozdravio je njene kritike i rekao kako postoje mjesta za poboljšanje usluge u bolnici. Dodao je da je u kontaktu s umjetnicom oko tog pitanja, što je ona potvrdila.

Prva talijanska premijerka, 47-godišnja Meloni, predvodi konzervativnu vladu od 2022. godine. U svojoj autobiografiji „Ja sam Giorgia” otkriva da je rođena nakon odluke njene majke u posljednji čas da ju ne pobaci. Iako se lično protivi abortusu, obećala je da neće mijenjati ili ukinuti zakon iz 1978. koji ga je legalizirao. Umjesto toga, ona insistira na punoj implementaciji tog zakona za koji kaže da uključuje i načine prevencije pobačaja.

Njena vladajuća koalicija usvojila je zakon koji omogućava skupinama koje „podržavaju majčinstvo” pristup savjetodavnim klinikama. Nedavno je predložila „majčinski dohodak” od 1.000 eura mjesečno u prvih pet godina majčinstva za trudne žene nižeg socijalnog statusa koje stignu u te klinike.

Meloni je u junu bila domaćin susreta formata G7, insistirajući tada da se iz konačne zajedničke izjave obriše dio o važnosti „sigurnog i legalnog pobačaja”. Jedan od njenih ministara rekao je da je time htjela izbjeći uvrijediti papu Franju koji je abortus prozvao „ubistvom”. 

Skupine protiv pobačaja imaju snažan lobi u Italiji te su povezane s nekoliko zastupnika vladajuće koalicije.

Jacopo Coghe, portparol jedne od tih skupina koje organiziraju godišnji skup „Biramo život” u Rimu, smatra kako su se podjele u društvu intenzivirale.

- Atmosfera se promijenila, naši aktivisti, posebno mladi, sve su odlučniji. S druge strane su incidenti netolerancije protiv nas postali učestaliji, s 10 činova vandalizma protiv nas u zadnjih 4-5 godina – kazao je.

Mišljenje javnosti

On je rekao da nije očekivao od Meloni da promijeni zakon te da je cilj bio promijeniti mišljenje javnosti o tom pitanju, kako bi se zakon mogao ukinuti u nekom kasnijem trenutku.

U međuvremenu, nada se Coghe, vlada će učiniti više kako bi spriječila pobačaje, posebno u pogledu pomoći ženama koje strahuju da neće moći financijski skrbiti za dijete.

Branitelji prava na pobačaj smatraju da nema ničeg lošeg u financijskoj pomoći trudnicama, no da one ne smiju biti žrtve stigme i psihološkog pritiska.

Francesca Pierazzuoli, psihologinja koja nadgleda savjetodavne klinike u regiji Milana, rekla je da njen posao „nema poveznice” s uvjeravanjem te da skupine protiv pobačaja nisu još ušle u klinike koje ona nadzire.

Elisabetta Canitano, ginekologica i zagovornica prava na pobačaj iz Rima, tvrdi kako oni koji uvjeravaju ženu da zadrži dijete koje ne želi „nemaju pojma na što je prisiljavaju, nimalo nemaju pojma”. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.