RAT NA BLISKOM ISTOKU

Bajden se nada da će Iran odustati od osvete, ali čak ni on ne može tvrditi ništa

Pentagon je u petak rekao da će rasporediti dodatne borbene avione i ratne brodove mornarice u regiju

Džo Bajden. AP

N. Aj.

4.8.2024

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) izrazio je nadu da će Iran odustati od prijetnji da će se osvetiti za ubistvo Hamasovog lidera u Teheranu, s obzirom na to da se povećava strah da bi rat Izraela protiv palestinskih militanata u Gazi mogao eskalirati u širi sukob na Bliskom istoku.

Regionalne tenzije su porasle nakon ubistva Ismaila Hanijeha (Haniyeh), Hamasovog najvišeg lidera, u srijedu, dan nakon što je u izraelskom napadu u Bejrutu ubijen Fuad Šukr (Shukr), viši vojni komandant iz libanske grupe Hezbolah, koju, poput Hamasa, podržava Iran.

Iran i Hamas okrivili su Izrael za Hanijehovo ubistvo, te su, zajedno s Hezbolahom, obećali osvetu. Izrael nije preuzeo niti negirao odgovornost.

Na pitanje novinara da li će se Iran povući, Bajden je u subotu odgovorio: "Nadam se. Ne znam".

Nastojeći ojačati odbranu na Bliskom istoku kao odgovor na prijetnje izraelskih neprijatelja, Pentagon je u petak rekao da će rasporediti dodatne borbene avione i ratne brodove mornarice u regiju.

Hanijehova smrt bila je jedno u nizu ubistava visokopozicioniranih ličnosti Hamasa kako se rat u Gazi bliži svom 11. mjesecu, i podstakla je zabrinutost da se sukob u Gazi pretvara u širi bliskoistočni rat.

Hamas je saopćio da je započeo "široki proces konsultacija" za izbor novog vođe tri dana nakon atentata na Hanijeha, koji je bio lice međunarodne diplomatije te grupe.

Američki i međunarodni partneri, uključujući Francusku, Britaniju, Italiju i Egipat, nastavili su u subotu diplomatske kontakte nastojeći spriječiti dalju regionalnu eskalaciju.

Sjedinjene Američke Države pozvale su svoje građane koji žele da napuste Liban da odmah počnu praviti planove, a britanska vlada je savjetovala svoje državljane da "odlaze odmah". Kanada je upozorila građane da izbjegavaju sva putovanja u Izrael, rekavši da regionalni oružani sukob ugrožava sigurnost.

I Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine izdalo je preporuku državljanima naše zemlje da ne putuju u Liban.

Nasilje se nastavilo u subotu na palestinskim teritorijama.

Izraelski zračni napad na školu u kojoj se nalaze raseljene osobe u gradu Gazi ubio je najmanje 15 Palestinaca u subotu, nekoliko sati nakon što je u dva napada na okupiranoj Zapadnoj obali ubijeno devet militanata, uključujući lokalnog komandanta Hamasa, saopćio je Hamas.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.