PROTESTI U VIŠE GRADOVA

Video / Rulja u Engleskoj krenula na džamiju, zapalila policijski automobil i stanicu

Dio sudionika uzvikivao pogrdne slogane o islamu

Protesti u Engleskoj. SkyNews / Mreža X

N. Aj.

3.8.2024

U neredima koji su sinoć izbili u sjeveroistočnom engleskom gradu Sanderlandu zapaljena je policijska stanica, a rulja je bacala predmete na policiju i podmetala požare. Policija je nerede opisala kao "kriminalno nasilje".

Nasilni nemiri zbog ubistva djevojčica

Osam ljudi je uhapšeno zbog niza kaznenih djela, od nasilnih nereda do provala. Nemiri su izbili kao odgovor na nedavne napade nožem u Sautportu, gdje su ubijene tri djevojčice.

Tri policajca su povrijeđena te su prebačena u bolnicu. Jedan je otpušten, a dvojica su zadržana na liječenju.

Na gradskom trgu Kil okupilo se više stotina demonstratora, koje je policija pokušala obuzdati. Bacali su razne predmete i kamenje na policiju, a trg je nadlijetao policijski helikopter.

Rulja sastavljena mahom od mladića skandirala je: "Čije ulice? Naše ulice."

Ogrnuti engleskim zastavama

Neki od demonstratora bili su ogrnuti engleskim zastavama, a mogli su se čuti i povici podrške krajnje desničarskom aktivistu Tomiju Robinsonu (Tommyju). Ostali sudionici marša, koji su s trga krenuli nešto prije 19 sati, uzvikivali su pogrdne slogane o islamu.

Policija na konjima i u kombijima pratila je grupu dok se probijala kroz grad, a kasnije je došlo do sukoba između policije i demonstratora ispred džamije, gdje je rulja na policajce bacala razne predmete, od kamenja do limenki pive.

Kasnije tokom večeri u središtu grada jedan automobil je prevrnut, a potom zapaljen. Demonstratori su aktivirali vatrogasne aparate i sadržajem zalijevali policiju.

Napeto i u Liverpulu

Policija je sinoć smirivala strasti i u Liverpulu, gdje su se demonstranti i protudemonstranti okupili ispred džamije. Manja tučnjava izbila je dok je policija dolazila na lice mjesta, a protudemonstranti su skandirali: "Reci to glasno, reci to jasno: izbjeglice su ovdje dobrodošle" i "Vi ne ne govorite u ime Sanderlenda".

Gradonačelnica Kim Mekginis (McGuinness) rekla je da je "zgrožena" prizorima u Sanderlendu.

- Ako je vaš odgovor na tragediju da je upotrijebite za nasilje i zlostavljanje drugih, napad na policiju i oštećenje imovine, vi se zalažete samo za kriminal i nasilje. To nije protest. To je zločin i nered. Ne govorite u ime Sanderlenda. Ne govorite u ime ove regije - rekla je.

Podsjećamo, sedamnaestgodišnji mladić optužen je za ubistvo djevojčica u napadu nožem na plesnoj radionici na temu Tejlor Svift (Taylor Swift) u sjeverozapadnom obalnom gradu Sautportu, što je zločin koji je šokirao naciju.

- Oni koji tuguju u Sautportu neće pronaći utjehu u ovome - dodala je.

Policijska načelnica Helena Baron (Barron) kasnije je rekla da se "neredi i nasilje neće tolerirati".

Rekla je da su policajci pokazali "nepokolebljivu predanost" kada su se suočili s "ozbiljnim nivoima nasilja".

Potaknuti dezinformacijama

Bila je to treća noć nasilnih demonstracija u engleskim mjestima i gradovima ove sedmice, nakon napada u Sautportu u kojem su tri mlade djevojčice izbodene na smrt.

Nasilni incidenti izbili su u Sautportu, sjeveroistočnom gradu Hartlepu i Londonu kao reakcija na lažne informacije na društvenim mrežama u kojima se tvrdilo da je osumnjičeni za napad radikalni islamistički migrant.

U pokušaju da ospori dezinformacije policija je naglasila da je osumnjičenik Aksel Rudakubana (Axel) rođen u Britaniji.

Ubijene djevojčice. Društvene mreže

Strahuje se da bi se nemiri mogli nastaviti ovog vikenda. Društvenim mrežama šire se objave koje pozivaju na proteste u gradovima širom Ujedinjenog Kraljevstva u nadolazećim danima, uključujući i jedan usmjeren na džamiju.

Planirani su i protuprotesti kao odgovor na proteste krajnje desnice. Britanska policija je u punoj pripremi u cijeloj zemlji, a džamije su pojačale mjere sigurnosti, rekli su dužnosnici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.