UBIJENOM ČELNIKU HAMASA

Posljednji ispraćaj i dženaza-namaz za Ismaila Hanijeha u Dohi

Dženazi su prisustvovali brojni zvaničnici

Posljednji ispraćaj i dženaza-namaz za Ismaila Hanijeha - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Anadolija

2.8.2024

U glavnom gradu Katara Dohi sahranjen je šef Političkog biroa palestinskog pokreta Hamasa Ismail Hanijeh, koji je 31. jula ubijen u iranskom glavnom gradu Teheranu, javlja Anadolija.

Haniyehovi posmrtni ostaci sinoć su dovezeni iz Teherana u Dohu, gdje je danas i sahranjen.

Katarske snage sigurnosti su tim povodom poduzele intenzivne mjere sigurnosti u glavnom gradu. Mnoge ulice i avenije Dohe zatvorene su za saobraćaj, a posebne mjere sigurnosti su poduzete oko džamije "Mohammed bin Abdulwahab", gdje je sahrana održana nakon džuma-namaza.

Posljednjem ispraćaju Hamasovog političkog lidera Haniyeha prisustvovali su brojni zvaničnici, a dženaza-namaz predvodio je Ali al-Qaradaghi, predsjedavajući Svjetske unije muslimanskih učenjaka.

Među prisutnim su bili i katarski emir šeik Tamim bin Hamed Al Thani, predsjednik Velike narodne skupštine Turkiye Numan Kurtulmus, potpredsjednik Turkiye Cevdet Yilmaz, turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan i šef turskog MIT-a Ibrahim Kalin.

Prisutnim su se obratili vršilac dužnosti šefa Političkog biroa Hamasa Khalid Mashal i čelnik Svjetske unije muslimanskih učenjaka Al-Qaradaghi.

Haniyehovo tijelo ispraćano je antiizraelskim sloganima, molitvama i tekbirima, a sahranjen je na groblju u gradu Lusail, 15 kilometara sjeverno od Dohe.

Nakon sahrane, turski zvaničnici Kurtulmus i Yilmaz su izrazili saučešće sinu Ismaila Heniyeha Abdusselamu. Kurtulmus se sastao i sa Mashalom i izrazio mu saučešće.

U srijedu ujutro, Hamas i Iran su potvrdili Haniyehovo ubistvo u zračnom napadu izraelske vojske na rezidenciju u kojoj je boravio u Teheranu, dan nakon što je prisustvovao inauguraciji novog iranskog predsjednika Masouda Pezeshkiana.

Iako se zvanični Izrael nije oglašavao o atentatu, premijer Benjamin Netanyahy je nagovijestio umiješanost Tel Aviva u ubistvo lidera Hamasa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.