UBIJEN U TEHERANU

Šef turske diplomatije Hakan Fidan izrazio saučešće čelnicima Hamasa u Dohi

U Dohi će danas biti sahranjen politički lider Hamasa Hanijeha, a katarske snage sigurnosti su tim povodom poduzele intenzivne mjere sigurnosti

Šef turske diplomatije Hakan Fidan. Anadolija

Anadolija

2.8.2024

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Hakan Fidan sastao se s čelnicima palestinskog pokreta Hamas u glavnom gradu Katara Dohi i izrazio im saučešće povodom ubistva političkog lidera Ismaila Hanijeha u Teheranu, javlja Anadolija.

- Naš ministar Hakan Fidan izrazio je saučešće vršiocu dužnosti šefa Političkog biroa Hamasa Khaledu Mashalu u Dohi - navodi se u objavi Ministarstva vanjskih poslova Turske na društvenoj mreži X.

U postu je navedeno i da su susretu Fidana i Mashala prisustvovali i Abdusselam i Hemmam Hanijeh, sinovi Ismaila Hanijeha.

U srijedu ujutro, Hamas i Iran su potvrdili Hanijehovo ubistvo u zračnom napadu izraelske vojske na njegovu rezidenciju u Teheranu, dan nakon što je prisustvovao inauguraciji novog iranskog predsjednika Masouda Pezeshkiana.

Iako se zvanični Izrael nije oglašavao o atentatu, premijer Benjamin Netanjahua (Netanyahu) je nagovijestio umiješanost Tel Aviva u ubistvo lidera Hamasa.

U Dohi će danas biti sahranjen politički lider Hamasa Hanijeha, a katarske snage sigurnosti su tim povodom poduzele intenzivne mjere sigurnosti u glavnom gradu te zaljevske zemlje.

Mnoge ulice i avenije Dohe zatvorene su za saobraćaj, a posebne mjere sigurnosti su poduzete oko džamije "Mohammed bin Abdulwahab", gdje će se održati dženaza nakon džuma-namaza.

Događaj prate i predstavnici brojnih domaćih i stranih medijskih kuća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.