POPIS NAJTRAŽENIJIH

Ko su ostale vođe Hamasa: Izrael još radi na otkrivanju njihovog boravišta

Posljednji put kada su izraelske snage sigurnosti pokušale i nisu uspjele ubiti Deifa bilo je 2014. godine

Hanijeh se smatrao najvišim liderom Hamasa. AP

Dž. R.

31.7.2024

Ismail Hanijeh (Haniyeh) se smatrao najvišim liderom Hamasa, prvenstveno zbog njegove uloge u političkim operacijama palestinske grupe dok je živio u egzilu u Kataru i Turskoj, međutim, postoje i druge visokorangirane osobe unutar Hamasa.

Osnivač sigurnosne službe

Jahja Sinvar (Yahya Sinwar), kojeg Izrael smatra djelomično odgovornim za nadgledanje racije od 7. oktobra u kojoj je ubijeno oko 1.200 ljudi i dovelo do otmica više od 200, gotovo je nestao iz Pojasa Gaze, a Izrael još uvijek radi na otkrivanju njegovog boravišta. 

Sinvar je osnivač Hamasove sigurnosne službe poznate kao Majd, koja upravlja poslovima unutarnje sigurnosti, istražuje osumnjičene izraelske agente i prati službenike izraelske obavještajne i sigurnosne službe.

Sinvaru nema traga. Sky News

Bez traga

Mohammed Deif, nedostižni vođa vojnog krila Hamasa, poznatog kao Brigade Izzedine al-Qassam, još je jedan viši vođa koji je i dalje na popisu najtraženijih u Izraelu.

Izrael ga je zatvorio 2000., ali je pobjegao na početku drugog palestinskog ustanka, odnosno intifade početkom 2000-ih. Od tada za sobom nije ostavio gotovo nikakav trag. Posljednji put kada su izraelske snage sigurnosti pokušale i nisu uspjele ubiti Deifa bilo je 2014. godine, tokom napada na Pojas Gaze.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.