SAOPĆENJE

Ruska mornarica počela velike vježbe uz učešće 300 brodova

Manevri će uključivati ​​preko 300 borbenih vježbi, uključujući uvježbavanje upotrebe protuavionskih projektila, artiljerije, protupodmorničkog oružja

Testirat će se spremnost mornarice. FENA

FENA

30.7.2024

Ruska mornarica započela je planirane vježbe koje uključuju većinu njezine flote u Arktičkom i Tihom okeanu te Baltičkom i Kaspijskom moru, saopćilo je u utorak ministarstvo obrane.

Većina vojnih analitičara smatra da Rusija ima treću najmoćniju mornaricu na svijetu nakon Sjedinjenih Država i Kine, a Rusija ima i značajnu nuklearnu podmorničku flotu sa balističkim projektilima.

Ruske vježbe, koje uključuju 20.000 ljudi i 300 brodova, testirat će spremnost i sposobnosti mornarice na svim nivoima, saopćilo je ministarstvo.

Manevri će uključivati ​​preko 300 borbenih vježbi, uključujući uvježbavanje upotrebe protuavionskih projektila, artiljerije, protupodmorničkog oružja i "pasivnih smetnji", dodaje se.

- Jedinice i formacije Ratne mornarice Rusije počele su s izvođenjem planskih vježbi u operativnim zonama Sjeverne, Pacifičke i Baltičke flote, kao i u zoni odgovornosti Kaspijske flotile - saopćilo je ministarstvo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.