SVI U STRAHU

Aviokompanije otkazuju letove, je li moguće da svijet pliva po rubu novog krvavog rata: "Na korak smo od opće eskalacije!"

I Hezbollah i Hamas pozivaju na uništenje izraelske države

Anadolija

D. H.

29.7.2024

Na Univerzitetu u Haifi, koje se nalazi manje od 50 km od izraelske granice s Libanonom, ne žele riskirati.

Nakon što je u subotu raketa na fudbalskom igralištu na Golanskoj visoravni pod izraelskom okupacijom, pobila 12 djece i tinejdžera, uprava sveučilišta naložila je da sve osoblje smješteno iznad petog sprata u zgradi od 30 katova radi od kuće, piše BBC.

- U zadnjem ratu s Hezbollahom 2006. njihovo je oružje stiglo do Haife. Ovo je opasan trenutak. Roditelji zajedno s policijom patroliraju oko vrtića. Ne odlazim na mjesta s puno ljudi. Mi ne želimo rat, ali Hezbollah želi uništiti Izrael i židovski narod, što ne možemo dopustiti - kaže Esther Parpara, zaposlenica sveučilišta.

Izrael i Libanon sve češće izmjenjuju vatru nakon 8. oktobra, kada je Hezbollah ispalio rakete na izraelske lokacije u znak solidarnosti s napadom Hamasa na Izrael dan ranije.

I Hezbollah i Hamas pozivaju na uništenje izraelske države.

Hezbollah je više puta pogodio sjeverni Izrael i Golansku visoravan, koju je Izrael oteo od Sirije tokom rata 1967. i aneksirao 1981. Izrael kontinuirano izvodi zračne napade na južni Libanon, uključujući niz napada noću kao odgovor na paljbu u subotu.

U napadima od oktobra, u Libanonu je ubijeno više od 450 ljudi, od čega oko 100 civila. Izrael pak kaže da su ubijena 23 civila i 17 vojnika. Razmjena vatre bila je donekle ograničena, što znači da su obje strane nastojale izbjeći direktni sukob.

No sada je pitanje kako će Izrael odgovoriti na subotnju tragediju, koja predstavlja najveći pojedinačni gubitak života u napadima od oktobra.

Hiljade ljudi na ulicama grada oplakuju mlade žrtve, gurajući se s cvijećem i fotografijama pored malih bijelih lijesova. Hezbolah tvrdi da nije ispalio smrtonosnu raketu, ali izraelska vlada kažu da je to laž.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.