UPRKOS ATENTATU

Tramp poručio: I dalje ću održavati skupove na otvorenom

Obećao da će se vratiti na mjesto zločina i održati "veliki i lijepi skup"

Tramp nakon atentata. AP

N. Aj.

27.7.2024

Republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp (Trump) danas je rekao da namjerava i dalje nastupati na skupovima na otvorenom, usprkos sigurnosnim propustima zbog kojih je jedva preživio pokušaj atentata.

Američka tajna služba, odgovorna za čuvanje predsjednika, izbornih kandidata i ostalih visokih dužnosnika, nakon pokušaja atentata na Trampa 13. jula u gradu Batleru u Pensilvaniji "značajno je pojačala svoje operacije", napisao je Tramp na svojoj društvenoj medijskoj platformi Truth Social.

- Vrlo su sposobni za to. Nikome ne smije biti dopušteno da zaustavi ili ometa slobodu govora ili okupljanja - naveo je Tramp u svojoj objavi.

U pokušaju atentata u Pensilvaniji napadač je okrznuo uho bivšeg predsjednika, jedan sudionik skupa je ubijen, a dvoje ljudi je teško ranjeno.

Napadača Tomasa Metjua Kroksa (Thomas Matthew Crooks) likvidirao je snajperist tajne službe. Direktorica USSS-a Kimberli Čitl (Kimberly Cheatle) je nakon snažnog pritiska republikanaca i demokrata zbog sigurnosnih propusta u utorak dala ostavku. Tramp od tada nije održao ni jedan skup na otvorenom, ali je jučer obećao da će se vratiti na mjesto zločina i održati "veliki i lijepi skup". Nije rekao kada bi to tačno moglo biti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.