GROM IZAZVAO POŽAR

Šumski požar u Oregonu dosegao pola veličine Rhode Islanda

Vatrogasci bi mogli dobiti pomoć u narednim danima, rekli su prognostičari

Šumski požar. Anadolija

FENA

26.7.2024

Vjetrovi i udari groma izazvali su i raspršili šumske požare širom pacifičkog sjeverozapada ove sedmice, uključujući najveći požar u Sjedinjenim Državama, u blizini granice Oregon-Idaho, koji je brzo rastao u petak, rekli su vatrogasni zvaničnici.

Požar Durkee u blizini Huntingtona, Oregon, oko 160 kilometara sjeverno od Boisea, Idaho, spalio je 1.553 kvadratna kilometra, što je područje više od polovine kopnene mase Rhode Islanda. Ugrozio je nekoliko gradova.

Požar je izazvao grom 17. jula, a udari vjetra do 97 km/h raspršili su plamen preko grmlja, drveća i rančeva, ubivši stotine goveda. Požar je u petak ugašen samo 20 posto, rekli su zvaničnici.

Vatrogasci bi mogli dobiti pomoć u narednim danima, rekli su prognostičari. Iako nema šanse za kišu tokom sljedeće sedmice, vjetar je oslabio i sprema se hladniji zrak, rekao je meteorolog Marc Chenard iz Nacionalne meteorološke službe.

- Nadajmo se da će to vatrogascima dati odmor - rekao je.

Dd četvrtka, u šumskim požarima ove godine izgorjelo je skoro milion hektara u Oregonu i 125.900 hektara u Washingtonu, prema Sjeverozapadnom međuagencijskom koordinacijskom centru u Portlandu, Oregon.

U 2020, najgoroj godini u posljednje vrijeme, u šumskim požarima u Oregonu izgorjelo je više od 1,14 miliona hektara, prema podacima KOIN podružnice CBS TV-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.